Wat moet ik doen als mijn OV-chipkaart (bijna) verlopen is?

Op je OV-chipkaart staat vermeld tot welke datum deze geldig is. Op een persoonlijke en anonieme OV-chipkaart staat dit op de kaart vermeld. Dit geldt ook voor de meeste wegwerp OV-chipkaarten, behalve op de wegwerp-OV-chipkaarten die je via een automaat kunt kopen. Het kaartnummer vind je op de achterkant van de OV-chipkaart.

Meestal gaat een OV-chipkaart maximaal vijf jaar mee. Om te voorkomen dat je OV-chipkaart kapot gaat doordat hij versleten is, krijg je van de Klantenservice OV-chipkaart een brief. Dit gebeurt 4 tot 6 weken voordat je persoonlijke kaart 5 jaar oud is. Die brief ontvang je op het woonadres dat bij de klantenservice bekend is. Je kunt de (bijna) verlopen kaart dan opsturen om het saldo dat er nog op staat teruggestort te krijgen. Wil je dat niet, of staat er sowieso geen saldo meer op je kaart, dan kun je de kaart vernietigen.

Let op! Als je je persoonlijke OV-chipkaart 12 maanden (of langer) voordat deze gaat verlopen niet gebruikt hebt, krijg je geen bericht van de Klantenservice. Neem dan zelf contact met hen op via 0900-0980 (gebruikelijke belkosten) of via: www.ov-chipkaart.nl.

Heb je geen persoonlijke, maar een anonieme OV-chipkaart?
Dan adviseert de RET om het saldo op de kaart op te maken, voordat de levensduur afloopt. Daarna kun je deze kaart weggooien en een nieuwe anonieme OV-chipkaart kopen bij o.a. de RET Verkoop- & oplaadautomaten op de RET metrostations. Zoek hier naar een servicepunt bij jou in de buurt. Een persoonlijke OV-chipkaart kun je kopen via: www.ov-chipkaart.nl.

Saldo terugstorten
Als je kaart al is verlopen, maar er staat nog wel saldo op, dan kun je deze opsturen naar de Klantenservice OV-chipkaart. Als je het ingevulde 'Formulier voor teruggave en beëindiging' (zie hier) erbij doet, krijg je het saldo dat nog op de kaart staat, teruggestort. Het geld wordt alleen teruggestort als de kaart korter dan 12 maanden verlopen is.

Wil je je OV-chipkaart nu vernieuwen?
Je kunt ook zelf de vernieuwing hier regelen. LET OP: vraag geen compleet nieuwe kaart aan, want dan ben je eventueel je reisproducten en het saldo dat op de huidige kaart staat kwijt. Alleen als je je OV-chipkaart vernieuwt worden de reisproducten van je bijna verlopen kaart overgezet en het saldo op je rekening gestort.