Klantenservice

Hoe kan de RET jou helpen? Je vindt hier een aantal veelgestelde vragen, en de antwoorden die daarbij horen. Staat  jouw vraag of opmerking er niet bij? Stel haar dan via één van de contactmogelijkheden. Wil je een compliment doorgeven? Laat het dan achter via het contactformulier.

Veelgestelde vragen

 • Wanneer heb ik recht op teruggave?

  Heb je een check-in of check-uit gemist, dan kun je het bedrag dat daardoor is afgeschreven direct terugvragen via: www.uitcheckgemist.nl .

  Als je onterecht te veel heeft betaald voor jouw reis of er is iets misgegaan tijdens het opladen van je OV-chipkaart bij de RET, kun je dit bedrag terugvragen via ons online teruggaveformulier. Dit kun je hier vinden. Je kunt het teruggaveverzoek alleen via de computer invullen. Vul het volledig in. De RET probeert deze aanvragen binnen 3 weken af te handelen.

  Bij alle verzoeken, op papier of online, wordt altijd het basistarief in mindering gebracht. Dat geldt niet voor een mislukte oplaad- of verkooptransactie.

  Draag je twee OV-chipkaarten bij elkaar en heb je deze tegelijkertijd ingecheckt, dan kun je hier geen geld voor terugvragen. Zorg daarom altijd dat je de twee kaarten gescheiden van elkaar bewaart.

  Wanneer je een abonnement later op je OV-chipkaart hebt laten zetten dan de ingangsdatum, is het niet mogelijk om hier een teruggaveverzoek voor in te dienen. Je ontvangt alleen bericht van de RET als er vragen zijn naar aanleiding van je teruggaveverzoek of als dit wordt afgewezen. Bij mislukte verkoop- of oplaadtransacties vragen wij jou kopie van de betaling mee te sturen.

  Als je een verkeerd product hebt gekocht, kun je hiervoor geen teruggaveverzoek indienen.

  Heb je een bon uit de automaat ontvangen waarop staat 'Transactie niet geslaagd', dan mag je daarmee ook langskomen bij een RET Servicepunt.

  Alleen verzoeken die je indient binnen 3 maanden nadat je ten onrechte te veel heeft betaald, neemt de RET in behandeling genomen.

 • Wanneer kom ik in aanmerking voor compensatie bij vertragingen?

  Compensatie bij vertragingen

  We bieden compensatie aan in de volgende situaties:

  • Bij vertragingen, die langer dan 30 minuten duren, kun je rekenen op een wegwerp OV-chipkaart met het reisproduct RET 2 uur, zodat je op kosten van de RET nogmaals een reis kunt maken bij de RET. In geval van de Fast Ferry ontvang je een ‘enkele vaart’.
  • Bij vertragingen, die langer dan 60 minuten duren, kun je rekenen op het reisproduct RET dagkaart of 2x een enkele vaart Fast Ferry of compensatie van eventuele taxikosten.
  • Bij meer dan 2 vertragingen (die allebei langer dan 20 minuten duren) binnen 1 week, kun je rekenen op 1 keer RET 2 uur / enkele vaart.
  • Als de eerste of laatste bus, tram, metro of Fast Ferry niet volgens de dienstregeling vertrekt (meer dan 10 minuten te laat) of helemaal niet komt, dan kun je rekenen op 1 keer RET 2 uur / enkele vaart of compensatie van eventuele taxikosten of organiseert de RET vervangend vervoer.


  Compensatie kun je aanvragen via het contactformulier. Vermeld hier met welke lijn je hebt gereisd of met welke lijn je wilde reizen, de datum en het tijdstip van je reis. Voeg bewijsmateriaal toe.

 • Hoe werkt het 65+-tarief bij reizen op saldo?

  Om met de 65+-korting te reizen heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Het kortingstarief voor reizen op saldo gaat vanzelf op je 65e verjaardag in. Dit gaat automatisch doordat je geboortedatum geregistreerd staat op jouw OV-chipkaart. Je krijgt 34% korting, zowel op het basis- als op het kilometertarief. Om gebruik te kunnen maken van het Vrij Reizen abonnement verwijzen wij naar de betreffende regio opgenomen in de buttons boven aan deze pagina.

 • Een boete gekregen, wat nu?

  Een controleur openbaar vervoer (COV) heeft geconstateerd dat je niet in het bezit was van een geldig ingecheckt vervoerbewijs. Vervolgens heeft de controleur op basis van feiten en omstandigheden besloten om je een boete op te leggen. Wat nu?

  Allereerst krijg je de kans om ter plekke een controlekaart van € 40,00 aan te schaffen. U ontvangt dan geen boetekaartje. Na betaling van de boete, vervalt het proces-verbaal. De controleploeg heeft doorgaans een pinautomaat bij zich, zodat je het bedrag kunt pinnen.

  Betaal je niet direct, dan geeft de controleur je een voorlopig proces-verbaal van € 54,00. Dit bedrag moet je binnen 14 dagen betalen. Het rekeningnummer van de RET is: NL46INGB0652766706. Vergeet niet om het nummer van het voorlopig proces-verbaal bij de betaling te vermelden. Dit nummer staat op het kaartje dat je op de dag van overtreding van de controleur hebt ontvangen.

  Betaal je niet binnen deze termijn van 14 dagen, dan wordt het bedrag met € 15,00 administratiekosten verhoogd. Je krijgt dan nogmaals 14 dagen de kans om de boete te betalen.

  Betaal je de boete niet binnen 28 dagen, dan stuurt de RET het proces-verbaal naar het Centraal Incassobureau van het Openbaar Ministerie (CJiB). Zij nemen de verdere vordering van de boete over.

 • Bij wie kan ik terecht met vragen over de OV-chipkaart?

  De Klantenservice OV-chipkaart beantwoordt vragen over:

  • De aanschaf van een OV-chipkaart
  • Het melden van een verloren of gestolen OV-chipkaart
  • Het gebruik van de OV-chipkaart

   

  Je kunt de Klantenservice OV-chipkaart per telefoon bereiken op 0900-0980 (gebruikelijke belkosten). Dit nummer is bereikbaar op werkdagen van 07.00 tot 21.30 uur en op zaterdag en zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt ook de website raadplegen: www.ov-chipkaart.nl.

  Ben je student en heb je vragen over je Studenten OV-chipkaart, bel dan DUO op (050) 599 77 55 (lokaal tarief), of kijk op www.duo.nl . Heb je als student een specifieke vraag over de ontvangst en service van de Studenten OV-chipkaart, bel dan met de Klantenservice OV-chipkaart: 0900-0980 (gebruikelijke belkosten), of kijk op www.studentenreisproduct.nl .

  De RET beantwoordt vragen over:

  • RET Reisproducten en -voorwaarden
  • Reizen met de OV-chipkaart binnen het vervoergebied van de RET
  • Tarieven binnen het vervoergebied van de RET

   

  Ga naar de RET Klantenservice pagina voor de verschillende contactmogelijkheden.

 • Ik ben vergeten in te checken, wat nu?

  Als je vergeten bent om in te checken moet je zo snel mogelijk alsnog inchecken. Je bent dan in overtreding en riskeert een boete. 

  Reis je in een bus of tram? Check dan zo snel mogelijk alsnog in en vervolg je rit.

  Reis je in de metro? Ga er dan bij het eerst volgende station uit. Op een station zonder poortjes houdt je je OV-chipkaart voor de kaartlezer en je bent ingecheckt. Je kunt nu jouw reis vervolgen. Op een station met poortjes check je uit bij één van de poortjes. Je bent dan het volledige instaptarief kwijt. Je kunt nu weer inchecken en je reis vervolgen. 

  Ga voor teruggave van het te veel betaalde bedrag naar de landelijke webpagina Uitcheck Gemist.

 • Hoe werkt de klachtenprocedure van de RET?

  Het kan natuurlijk gebeuren dat je niet tevreden bent over de dienstverlening van de RET. Dan kun je de RET hierop attent maken. De RET heeft een klachtenprocedure. Daarin staat beschreven hoe je je reactie kunt indienen en hoe de RET deze vervolgens behandelt.