Wat gebeurt er bij een kaartcontrole?

Misschien ben je ze wel eens tegengekomen in de bus, tram of metro: groepjes controleurs die kaartcontroles uitvoeren. De Buitengewoon Opsporingsambtenaar Openbaar Vervoer (BOA OV RET) zijn beëdigde opsporingsambtenaren. Ze zijn speciaal opgeleid om klantgericht te handelen en ze mogen ook een proces-verbaal opleggen aan reizigers die bijvoorbeeld zonder een geldig vervoerbewijs reizen.

Controleren van vervoerbewijzen

 

De BOA OV RET mag een boete uitschrijven, wanneer een reiziger:

  • zich zonder geldig vervoerbewijs op een station of in een bus, tram of metro bevindt;
  • zijn of haar vervoerbewijs niet aan de BOA OV RET wil laten zien of overhandigen;
  • reist op een persoonlijk vervoerbewijs van een ander, een vervoerbewijs onbevoegd heeft gewijzigd of anderszins bewerkt heeft. De BOA OV RET mag het vervoerbewijs in deze situaties ook innemen;
  • de controle belemmert of verhindert

De BOA openbaar vervoer kan optioneel beschikken over de politiebevoegdheden bedoeld in artikel 7 eerste en derde lid van de Politiewet 2012 en de BOA openbaar RET vervoer beschikt altijd over handboeien.

Lees hier alle bevoegdheden van de controleurs.

Klacht indienen?
Vind je dat onze controleurs je in een bepaalde situatie niet klantgericht hebben benaderd of hebben zij je niet correct geholpen, dan horen wij dat graag. Klachten over het gedrag van onze controleurs kun je schriftelijk indienen. Je kunt ons een bericht sturen via het contactformulier of een brief naar: RET Afdeling Toezicht & Veiligheid, Postbus 112, 3000 AC Rotterdam. Wil je ons in je brief of mail zo veel mogelijk feitelijke informatie over het voorval geven, zoals: de datum, het tijdstip, de locatie, de rijrichting, het lijnnummer, het voertuignummer? Als je het weet, geef je ons dan ook het proces-verbaalnummer of een omschrijving van de medewerker.

De RET bedankt jou voor de moeite; met je mening kunnen wij de kwaliteit van onze dienstverlening verbeteren.

Wil jij weten hoe een dag van een COV-er er achter de schermen uit ziet? Bekijk dan dit filmpje!