Een kijkje achter de schermen bij de remise Beverwaard

In de tramremise Beverwaard (weet je wel langs de A16) worden meer dan 100 trams onderhouden, gepoetst en gerepareerd. Het onderhoud van de trams gebeurt 24 uur per dag en 7 dagen per week door 71 mensen! Alleen op oudejaarsnacht is de remise gesloten. In de remise wordt ook rekening gehouden met het milieu. Er wordt onder andere regenwater opgevangen om de trams mee te wassen en de toiletten van het kantoor door te spoelen.

Schoonmaken met windkracht 8

In de remise worden de trams ook schoongemaakt voordat ze weer uitrukken voor hun volgende dienst. De oranje slang is een grote stofzuiger die met windkracht 8 alle losse papiertjes, stof en vuil naar binnen zuigt. Deze wordt bevestigd aan de achterkant van het tramstel, zodat er een soort windturbine ontstaat (en ja, dat gaat heel hard).

297.000 kilo zand

In de tramremise worden de trams tegelijkertijd gevuld met zand. Dit is om te voorkomen dat de tram doorglijdt bij het remmen in gladde periodes. Vooral als het miezert en in de herfst - door de befaamde blaadjes op de rails- wordt de rails erg glad. Het zand maakt het stroever zodat de remmingen beter gaan. De trams strooit zelf op 4 verschillende punten zand op de rails. Bijvoorbeeld als hij een noodstop moet maken. Er gaat per jaar maar liefst 297.000 kilo zand doorheen!

Nu kun je tenminste vertellen wat daar gebeurt als je weer eens over de A16 en langs dat grote gebouwd met RET erop rijdt.