5 tips voor het reizen met kinderen in het OV

Ga jij voor het eerst met je (klein)kind met het OV reizen? In deze blog vind je 5 handige tips om jullie reis zo prettig mogelijk te maken!

1. Ouder dan 4 jaar? Reis met korting met een persoonlijke OV-chipkaart

Tot en met 3 jaar kun je je kind gratis meenemen in bus, metro en tram. Elk kind van vier jaar en ouder heeft een persoonlijke OV-chipkaart nodig om op saldo met korting te kunnen reizen. Is je kind 3 jaar en 6 maanden oud, dan kun je deze kaart al voor hem of haar aanvragen. De korting voor kinderen wordt automatisch op deze persoonlijke OV-chipkaart verrekend. Voor kinderen vanaf 12 jaar betaal je het volle tarief.

2. Reis op woensdagmiddag en zondag gratis met de bus met RET Kids Vrij

Kinderen van 4 t/m 11 jaar, die op woensdagmiddag of op zondag op pad gaan met hun ouders, opa, oma, oppas of andere volwassene kunnen op deze dagen gratis reizen met de bus van de RET (check niet in of uit). RET Kids Vrij is geldig op woensdag van 13.00 tot 18.00 uur en op zondag de hele dag. De kinderen kunnen gewoon in- en uitstappen samen met een volwassene, die betaalt of incheckt. Er mogen maximaal 3 kinderen onder begeleiding van een betalende volwassene gratis mee.

Kijk hier voor alle informatie en voorwaarden.

3. Gemakkelijk reizen met een kinderwagen in het OV

Reis je met je kind in een buggy of kinderwagen, maak dan gebruik van de brede toegangspoortjes. Die vind je meestal aan de buitenkant van de poortjesrij.

In het voertuig gelden er per type voertuig andere regels over het in- en uitstappen en hoeveel kinderwagens er per voertuig mee mogen. Zo kun je bij de bus zowel voor als achterin in- en uitstappen. In de tram is er bij de achterste deur de plek om in te stappen met een kinderwagen of buggy. In de metro kun je het beste gebruik maken van de rolstoelingang. Deze is te herkennen aan de rolstoelsticker op de betreffende deur. Lees hier meer.

4. Veilig reizen

Het kan voorkomen dat een voertuig ineens (hard) moet remmen. Het is daarom veilig om, als dit mogelijk is, je kind in een stoel te laten zitten waarbij hij of zij achteruit rijdt. Als er geremd wordt kan je kind niet voorover vallen. 

5. Neem de tijd om rustig in- en uit te stappen

Na het geluidssignaal sluiten alle deuren tegelijkertijd en gaan ze niet meer open. Je kunt dan niet meer in- of uitstappen. Neem daarbij de tijd om rustig in- en uit te stappen en houd het vervoersbewijs(en) bij de hand of bewaar hem op een handig plek. Hierdoor voorkom je oponthoud bij de in- en uitgang.