Reisregels

Voor je eigen veiligheid moet je altijd de aanwijzingen van de RET-medewerkers opvolgen. Je mag de orde, rust en veiligheid op de stations, perrons, bij de haltes en in de voertuigen niet verstoren. Overtreed je de reisregels, dan kun je een boete krijgen. Eventueel veroorzaakte schade wordt op de dader(s) verhaald.

Wat moet je doen als je getuige bent van vernieling, agressie of geweld?

  • Is de situatie naar jouw gevoel ernstig, bel dan direct 112.
  • Maak gebruik van de SOS-zuilen op de metrostations. Je krijgt gelijk contact met de centrale meldkamer van de RET. Zij kunnen via de camera’s zien wat er op de metrostations gebeurt en maatregelen nemen.
  • Ben je op een plek waar ook personeel van de RET aanwezig is, meld het voorval dan bij hen. Zij nemen verder actie.

Heeft het voorval geen hoge prioriteit, laat het ons weten via het contactformulier. Het wordt vervolgens opgenomen met de afdeling Veiligheid.

Voor de BOB-bus en de Fast Ferry gelden andere reisregels dan voor metro, tram en bus.

Geldig vervoerbewijs

Maak je gebruik van de diensten van de RET? Dan moet je in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs. In- en uitchecken is altijd verplicht tijdens het reizen met metro, tram of bus. Ook als je met een abonnement of studentenkaart reist. Heb je niet (goed) ingecheckt, dan riskeer je een boete van minimaal € 54,00. Hier komt de prijs van de reis nog bovenop. Koop je een vervoerbewijs in de tram of bus, dan kun je alleen betalen met je bankpas of creditcard.

Altijd inchecken

Je moet in de voertuigen, op de stations en op de perrons altijd ingecheckt zijn met je OV-chipkaart.

Cameratoezicht

Voor ieders veiligheid zijn stations en voertuigen voorzien van cameratoezicht en videoregistratie. In enkele voertuigen worden zowel audio- als video-opnames gemaakt. Dit is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De bestuurders hebben geen toegang tot de opnameapparatuur. Op het cameratoezicht is het privacybeleid van de RET van toepassing dat je kunt vinden op de RET website.

Eigendommen RET

Ga zorgvuldig om met de apparatuur en andere eigendommen van de RET. Maak geen misbruik van de toegangspoortjes, de in- en uitcheckapparatuur en de SOS-zuilen. Bij misbruik riskeer je een boete van minimaal € 90,00. Eventuele veroorzaakte schade wordt altijd volledig op de dader(s) verhaald.

Kinderwagens en buggy’s

Je mag je kinderwagen of buggy in bus, tram en metro meenemen. Een sticker geeft aan waar je deze in het voertuig kunt plaatsen. Hulpmiddelen voor mindervaliden gaan voor. Bekijk de regels voor het reizen met kinderwagens en buggy’s.

Honden

Je mag je hond meenemen in bus, tram en metro. Honden mogen gratis reizen. Je moet wel rekening houden met andere reizigers en de hond in de voertuigen en op de stations aanlijnen. Honden mogen niet op de banken zitten. Andere huisdieren kunnen mee als handbagage in een reismandje.

De fiets (niet) mee in de metro

De fiets mag alleen buiten de spits mee in de metro. Zo blijft het veilig in de voertuigen. Een vouwfiets mag altijd mee, maar dan wel opgevouwen. Fietsen zijn toegestaan in metrolijnen A, B, C, D en E:

  • op maandag t/m vrijdag 9.00 – 16.00 uur en na 18.30 uur
  • op zaterdag en zondag de gehele dag

Gebruik de aangegeven deur en plaats in de metro, per plaats zijn maximaal 2 fietsen toegestaan. Hulpmiddelen voor invaliden gaan voor. In bus en tram mag je geen fiets meenemen.

Vaak is het bij grotere evenementen in verband met de verwachte drukte niet toegestaan je fiets in de metro mee te nemen. Kijk voor actuele informatie bij de dienstregeling van je metrolijn.

Niet roken

Roken is in stations, voertuigen en bij de haltes niet toegestaan; dus ook geen e-sigaret of vaper. Rook je toch? Dan riskeer je een boete van minimaal € 95,00 (exclusief administratiekosten).

Schone voertuigen

Iedereen reist graag in een schoon voertuig. Een schoon voertuig betekent immers ook een comfortabele reis. Daarom geen voeten, tassen of honden op de stoel.

Eten en drinken

Gebruik voor de veiligheid van jezelf en je medereizigers een deksel op (hete) dranken. Etenswaren met een hinderlijke geur zijn niet toegestaan. Hou het station en voertuig schoon. 

Geluidsoverlast

Iedereen wil rustig kunnen reizen. Stoor daarom je medereizigers niet met luide (telefoon)gesprekken en muziek. De RET kan toestemming verlenen voor bijzondere gelegenheden.  

Geen alcohol of drugs

Het is verboden om alcohol of drugs te gebruiken in onze voertuigen, stations en op haltes.  

Fotograferen en filmen

Zonder hun toestemming mag je geen personeel fotograferen, filmen of geluidsopnamen maken. Op metrostations is fotograferen en filmen niet toegestaan, tenzij je toestemming hebt van de RET.   

Algemene voorwaarden

Maak je gebruik van het openbaar vervoer van de RET, dan zijn de algemene voorwaarden stads- en streekvervoer van toepassing.