Metro

Na de oorlog werd de stad in snel tempo opgebouwd. Dat had ook gevolgen voor het bus- en tramlijnennet. De opbouw en uitbreiding van de stad zorgde voor meer en langere tram- en buslijnen. In 1968 kreeg Rotterdam er een nieuwe vervoersvorm bij: de RET introduceerde de eerste metrolijn in Nederland. Met de aanleg van deze lijn was al in 1959 begonnen en na negen jaar bouwen, was de 5,8 kilometerlange metroverbinding tussen Centraal Station en Zuidplein een feit. Op de metrolijnenkaart vind je dit terug.

5 metrolijnen, 160 metrovoertuigen

Om de metro's veilig te laten rijden, onderhoudt de RET de 162 kilometer spoorrails (enkelspoor), 347 wissels en 52 stations. Op de twee emplacementen, Waalhaven en ’s-Gravenweg, vinden 's nachts alle 160 metrotreinen een plekje. Daar vindt ook het onderhoud aan de metrovoertuigen plaats.

In 2013 zijn de voorbereidingen voor de ombouw van de Hoekse Lijn (de treinverbinding tussen Rotterdam Centraal en Hoek van Holland Strand) tot een lightrailverbinding gestart. Deze lijn wordt onderdeel van metrolijn B met als eindpunten Nesselande en Hoek van Holland Strand. Daarmee heeft Rotterdam vanaf september 2017 een metroverbinding van strand tot strand!

Werkzaamheden metrostation Capelle Centrum

Hoek van Holland met ingang van 1 september 2017 eindpunt Metrolijn B

Op 1 april 2017 stopt de NS met het traject Schiedam Centrum - Hoek van Holland. De RET neemt deze lijn van de NS over en gaat dit traject met metrovoertuigen rijden. De ombouw van de rails en de systemen (van trein naar metro) staat gepland van april tot september 2017. Gedurende die maanden rijden bussen.
Vanaf 1 september 2017 rijdt metrolijn B op dit traject. De route van metrolijn B wordt dan: Nesselande – Hoek van Holland Haven v.v.

Klik hier om te zien wat er voor jou gaat veranderen en hoe de metrokaart eruit gaat zien.

Spoorwerkzaamheden bij metrostation Zuidplein

De RET werkt aan de metrosporen tussen Maashaven en Slinge zodat we veilig, comfortabel en snel kunnen blijven reizen. Vanaf zaterdag 25 februari t/m zondag 5 maart rijdt de metro beperkt bij Zuidplein. De RET zet pendelbussen in tussen metrostations Maashaven, Zuidplein en Slinge.

Klik hier om te zien wat er voor jou gaat veranderen en hoe de metrokaart eruit gaat zien.

 

 

Toegankelijkheid naar de lift

Het openbaar vervoer moet toegankelijk zijn voor iedereen. Zo zijn de metrostations toegankelijk via een lift en roltrappen en hebben veel tramhaltes een gelijkvloerse instapmogelijkheid. Soms hebben liften en roltrappen onderhoud nodig. Op de pagina Omleidingen en verstoringen kun je zien waar werkzaamheden en onderhoud plaatsvinden.

Bekijk de verstoringen