‘In Rotterdam doen we gewoon normaal’

Bij Nultien Kleding komt de stad samen. Van mokken tot truien, de trots op de stad is overal zichtbaar. En voor de deur van de zaak opent straks een nieuwe tramhalte. ‘Die is van mij.’

Nultien op alles

Een rood hondentruitje. Guy de Hoog legt het lachend op de toonbank. Samen met het steekwerend vest met Rotterdam All Day erop moet dat toch wel het vreemdste product zijn dat hij verkoopt. En dat zegt wat. Zijn zaak, Nultien Kleding, heeft een assortiment dat uiteenloopt van aanstekers tot skateboards, van T-shirts, truien en broeken tot mokken en zonnebrillen. Wat ze gemeen hebben: Rotterdam. Op elke pet, kaart of romper in zijn winkel prijkt netnummer 010, of het wapen van de stad, of een variant daarop.

Trots uiten

Guy (28) wil Rotterdammers helpen hun trots te uiten. Zijn eerste winkel ging open in 2011 aan de Kleiweg, in de buurt van waar hij geboren werd en waar hij als jongetje door de straten slenterde. Het begon een beetje als geintje, zegt hij. “Als ik met vrienden naar een festival ging, wilden we laten zien waar we vandaan kwamen. Ik kan goed met de computer overweg, dus ik ontwierp een shirt met het logo van Rotterdam.”

‘Lijn 4, die is van mij’

Het sloeg aan en niet lang erna begon hij zijn eigen zaak. Van de Kleiweg verhuisde hij vorig jaar naar de drukke Nieuwe Binnenweg. Daar opent binnenkort, pal voor zijn deur, een nieuwe tramhalte. De Rotterdamse tram heeft een bijzondere betekenis voor hem. “Lijn 4, die is van mij. Mijn moeder woonde bij halte Kootsekade. Daar zat ik dan te chillen met mijn broertjes. Als ik naar de stad ging, ging ik met de tram of liep ik.”

Wild Wild West

De stad is veranderd, zegt Guy, die zijn armen vol tatoeages op de toonbank laat rusten. Veranderd in positieve zin. Elf jaar geleden? Rotterdam kwam in geen enkel lijstje voor. Guy: “Vroeger was de Nieuwe Binnenweg nog de Wild Wild West.” Veilig over straat kon je er niet. Studenten gingen naar Utrecht of Amsterdam, nu bruist het in de Witte de Withstraat. Tegenwoordig kun je een 010-shirt dragen zonder dat je gelijk voor Feyenoord-hooligan wordt aangezien. 

‘Iedereen heb wat meegemaakt’

‘Sterker door strijd’ staat op sommige van zijn spullen. De wapenspreuk van de stad. Die woorden betekenen veel voor Guy. “Het is hoe ik wil zijn. Het is hoe Rotterdammers zijn. Iedereen hep wat meegemaakt. Na de Tweede Wereldoorlog was de hele stad in puin, maar we gaan elke keer weer door.” Niet lullen maar poetsen. De mentaliteit die Guy meekreeg van zijn oma – ook Rotterdamse.

Het staat voor hem ook voor de directheid van zijn stadsgenoten. Hij wijst naar de prijzen in zijn winkel. “Een trui kost hier €30, niet €29,95.” Bij Nultien Kleding geen psychologisch prijzenspel. Guy lacht. “Dat is nou het mooie aan Rotterdam”, zegt hij. “We doen hier gewoon normaal.”