Huisregels

Voor je eigen veiligheid moet je altijd de aanwijzingen van de RET-medewerkers opvolgen. Je mag de orde, rust en veiligheid op de stations, perrons, bij de haltes en in de voertuigen niet verstoren. Overtreed je de huisregels, dan kun je een boete krijgen. Eventueel veroorzaakte schade wordt op de dader(s) verhaald.

Wat moet je doen als je getuige bent van vernieling, agressie of geweld?

  • Is de situatie naar jouw gevoel ernstig, bel dan direct 112.
  • Maak gebruik van de SOS-zuilen op de metrostations. Je krijgt gelijk contact met de centrale van de RET. Zij kunnen via de camera’s zien wat er op de metrostations gebeurt en maatregelen nemen.
  • Ben je op een plek waar ook personeel van de RET aanwezig is, meld het voorval dan bij hen. Zij nemen verder actie.

 

Heeft het voorval geen hoge prioriteit, laat het ons weten via het contactformulier. Zij nemen het vervolgens op met de afdeling Veiligheid.

Voor de BOB-bus en de Fast Ferry gelden andere huisregels dan voor metro, tram en bus.

Geldig vervoerbewijs

Maak je gebruik van de diensten van de RET? Dan moet je in het bezit zijn van een geldig vervoerbewijs. In- en uitchecken is altijd verplicht tijdens het reizen met metro, tram of bus. Ook als je met een abonnement of studentenkaart reist. Heb je niet (goed) ingecheckt, dan riskeer je een boete van minimaal € 54,00. Hier komt de prijs van de reis nog bovenop. Koop je een vervoerbewijs in de bus of de tram, betaal dan bij voorkeur met gepast geld. Omdat de chauffeurs in het kader van de veiligheid niet veel wisselgeld bij zich hebben, kunnen zij biljetten groter dan € 20,00 helaas niet aannemen.

Altijd inchecken

Je moet in de voertuigen, op de stations en op de perrons altijd ingecheckt zijn met je OV-chipkaart.

Cameratoezicht

Voor ieders veiligheid zijn stations en voertuigen voorzien van cameratoezicht en videoregistratie. In enkele voertuigen worden zowel audio- als video-opnames gemaakt. Dit is aangemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens. De bestuurders hebben geen toegang tot de opnameapparatuur.

Eigendommen RET

Ga zorgvuldig om met de apparatuur en andere eigendommen van de RET. Maak geen misbruik van de toegangspoortjes, de in- en uitcheckapparatuur en de SOS-zuilen. Bij misbruik riskeer je een boete van minimaal € 90,00. Eventuele veroorzaakte schade wordt altijd volledig op de dader(s) verhaald.

Kinderwagens en buggy’s

Je mag je kinderwagen of buggy in bus, tram en metro meenemen. Een sticker geeft aan waar je deze in het voertuig kunt plaatsen. Een rolstoel gaat voor. Bekijk de regels voor het reizen met kinderwagens en buggy’s.

Honden

Je mag je hond meenemen in bus, tram en metro. Honden mogen gratis reizen. Je moet wel rekening houden met andere reizigers en de hond in de voertuigen en op de stations aanlijnen. Honden mogen niet op de banken zitten.

De fiets (niet) mee in de metro

De fiets mag alleen buiten de spits mee in de metro. Zo blijft het veilig in de voertuigen. Een vouwfiets mag altijd mee, maar dan wel opgevouwen. Fietsen zijn toegestaan in metrolijnen A, B, C, D en E:

  • op maandag t/m vrijdag 9.00 – 16.00 uur en na 18.30 uur
  • op zaterdag en zondag de gehele dag

In bus en tram mag je geen fiets meenemen.

Vaak is het bij grotere evenementen in verband met de verwachte drukte niet toegestaan je fiets in de metro mee te nemen. Kijk voor actuele informatie bij de dienstregeling van je metrolijn.

Niet roken

Roken is in stations, voertuigen en bij de haltes niet toegestaan; dus ook geen e-sigaret. Rook je toch? Dan riskeer je een boete van minimaal € 95,00 (exclusief administratiekosten).

Schone voertuigen

Iedereen reist graag in een schoon voertuig. Een schoon voertuig betekent immers ook een comfortabele reis. Het is daarom verboden om de voertuigen vies te maken, bijvoorbeeld door met je voeten op de banken te zitten.

Niet eten en drinken

Om het voor iedereen netjes te houden, mag je in de voertuigen niet eten of drinken.

Skates en boards

Voor je eigen veiligheid en de veiligheid van anderen, mag je geen rolschaatsen, skateboards en dergelijke op de stations, bij haltes en in de voertuigen gebruiken.

Geluidsoverlast

Iedereen wil rustig kunnen reizen. Muziek (af)spelen of op andere manieren geluidsoverlast veroorzaken is daarom niet toegestaan, tenzij de RET voor bijzondere gelegenheden toestemming heeft verleend.

Algemene voorwaarden

Maak je gebruik van het openbaar vervoer van de RET, dan zijn de algemene voorwaarden stads- en streekvervoer van toepassing.