Snel navigeren

Wijziging dienstregeling 2020 - per zondag 15 december 2019

Zondag 15 december verandert de dienstregeling, gezamenlijk met alle andere vervoerders. Met ingang van de nieuwe dienstregeling rijdt de RET met nieuwe bussen; elektrische en diesel-hybride. Dit betekent meer comfort onderweg en schonere lucht voor de omwonenden. In de loop van een aantal jaar wordt de hele busvloot vervangen.

De wijzigingen in de nieuwe dienstregeling zijn minimaal en voornamelijk gericht op verhogen van frequentie op drukke trajecten door elders een aantal nauwelijks gebruikte ritten te schrappen. Ook is er een snellere verbinding in Lansingerland tussen Bergschenhoek/Bleiswijk en het nieuwe treinstation Lansingerland-Zoetermeer.

Kijk wat de nieuwe dienstregeling voor jou betekent en plan je reis via de reisplanner of via de Real Time App.

Download alle informatie

Klik hier om de informatie over de nieuwe dienstregeling te downloaden in een PDF-bestand. Je kunt 'm dan eenvoudig opslaan op je computer, tablet of telefoon en eventueel doorsturen naar anderen. Wil je deze informatie in het Engels? Klik dan hier.

Download hier de nieuwe lijnennetkaart van de regio Rotterdam. Deze kaart is geprint te koop bij alle RET Servicepunten, voor € 1,-. 
Download ook de metrolijnenkaart en/of de tramlijnenkaart.

Metro

De vertrektijden van de metro zijn aangepast voor een betere verdeling van de ritten. Hierdoor veranderen sommige aansluitingen.

Bij metrolijn E rijden er extra ritten in de ochtend- en middagspits tussen Pijnacker-Zuid en Rotterdam Centraal. De 3 extra ritten in de middagspits worden ook in de zomervakantie gereden. Hierdoor is het op die momenten wat rustiger in de metro.

De weekendmetro blijft ook komend jaar rijden; in de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag zijn de laatste ritten een uur later. De weekendmetro rijdt een ingekort traject en gaat dus niet naar alle eindpunten. Kijk hier voor de routes. 

 

Tram

Door het laten vervallen van een aantal ritten kan de frequentie bij andere lijnen omhoog.

De laatste 2 ritten van tramlijn 20 hebben zo weinig reizigers dat deze vervallen. Voor de meeste reizigers is tramlijn 25 het alternatief.

De frequenties van tramlijnen 20, 23 en 25 worden in de ochtend- en middagspits aangepast naar elke 7 minuten. 

 

Bus

De buslijnen 170 en 173 -tussen Rodenrijs en Zoetermeer- rijden voortaan als zogenaamde R-net bus; betrouwbaar, snel en toegankelijk openbaar vervoer. Dat betekent op zondag al om 8 uur de eerste bus.  De nieuwe bussen zijn herkenbaar aan de R-net kleuren (grijs-rood).

Buslijn 170 rijdt al sinds de zomer via het nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer.

Buslijn 173 is ingekort tot Rodenrijs – Bleiswijk – station Lansingerland-Zoetermeer. Hier kan je overstappen op de Sprinters naar Den Haag en Gouda en tramlijn 4 van de HTM. Door de frequentieverhoging rijden er meer bussen en daarom is de route iets verlegd. De haltes Edisonlaan (op de Jan van der Heydenstraat), Alfred Nobelstraat, Trompstraat en Korenmolenweg vervallen; er zijn nieuwe haltes verderop de Edisonlaan en op de Heulslootweg. Ook het traject tussen de Groenteveiling en Zoetermeer Centrum West vervalt. Reis richting Zoetermeer Centrum West via station Lansingerland-Zoetermeer en stap daar over op buslijn 170 of op tramlijn 4 van de HTM. 

De vertrektijden van de buslijnen 68, 69 en 668 zijn iets aangepast waardoor de drukte wat meer wordt verspreid en je vaker zal kunnen zitten.

Buslijn 79 rijdt inmiddels in de ochtend- en middagspits een extra rit tussen metrostation Rhoon en Overhoeken. Hierdoor zijn ook de vertrektijden tussen Poortugaal en Delta/Kijvelanden gewijzigd.

Buurtbus

De route van lijn 601 wijzigt behoorlijk. Het busje rijdt niet meer naar het Maasstad Ziekenhuis. Vanaf Barendrecht Station rijdt de bus 2x per uur naar Ridderkerk Koningsplein. Vervolgens rijdt de bus 1x per uur naar Ridderkerk-West en 1x per uur via een nieuwe route naar De Schans. In Barendrecht rijdt het busje vanaf het station 1x per uur door naar halte Postkantoor. Door de routewijzigingen veranderen de vertrektijden ook.

Lijn 602 richting Portland rijdt een rondje om Smitshoek en stopt voortaan ook bij de haltes Vrijheidsakker en Mandenmakerij.

Sinds september rijden buurtbussen 606 en 607 in Capelle a/d IJssel en is buslijn 95 daarbij vervallen. Vanaf 15 december rijdt lijn 606 terug naar Capelsebrug via de Vivaldistraat en daarmee wordt de route iets verlengd, de vertrektijden van beide lijnen worden aangepast.

BOB-bus

Omdat veel reizigers gebruik van de weekendmetro, vervalt een aantal vroege ritten van de volgende BOB-buslijnen: B1, B5, B7, B8 en B11. Daartegenover wordt ook een aantal extra ritten aangeboden daar waar het druk is of waar de weekendmetro niet komt.

Op B1 naar Nesselande komt er een rit rond 6:20 op zaterdagnacht.

Ook B8 naar Spijkenisse krijgt een rit rond 6:20 op zaterdagnacht. Deze rit van B8 biedt bovendien in Spijkenisse een overstapmogelijkheid op lijn 403 van 7:29 naar de Maasvlakte.

Op B8 vertrekken de eerste ritten naar Spijkenisse een half uur eerder om 2:12 i.p.v. 2:42 uur. Ze rijden ca. een uur na laatste rit van de weekendmetro rit hebben aansluiting op de nachttrein.

Op B9 naar Maassluis komt er een nieuwe rit rond 1:25 op vrijdagnacht, ca. een uur na de laatste geplande metrorit uit Beurs. Op zaterdagnacht gaat de rit van 1:55 om 1:25 rijden.

B13 naar Overschie en Airport krijgt op vrijdagnacht een rit om 1:43 en op zaterdagnacht een rit om 2:43 en om 6:08 uur.

De drukke B19 naar Naaldwijk en Hoek van Holland krijgt een extra rit om ca. 2:30 uur op vrijdag- en zaterdagnacht.

 

Afwijkende dienstregeling tijdens vakanties en bijzondere (feest)dagen

Bepaalde perioden in het jaar rijden we een aangepaste dienstregeling, omdat het dan vakantie of een feestdag is. Er zijn dan minder reizigers en een aantal lijnen rijdt met een lagere frequentie of helemaal niet. Plan je reis via de reisplanner of met RET Real Time App of bekijk de vertrektijden per halte, online of op de halte zelf.

Datum(Feest)dagSoort dienstregelingBus/tram/metro
22 dec t/m 4 janKerstvakantieVakantiedienstregelingBus, tram, metro
24 decKerstavondVakantiedienstregeling werkdagBus, tram, metro
25-26 decKerstZondagdienstregelingBus, tram, metro
31 decOudjaarVakantiedienst werkdag, laatste ritten rond 20:00 uurBus, tram, metro
1 janNieuwjaarZondagdienstregelingBus, tram, metro
24 t/m 28 febVoorjaarsvakantieAangepaste dienstregelingBus
29 mrtStart zomertijdRijden volgens wintertijdBOB-bus
10 aprGoede VrijdagVakantiedienstregeling werkdagBus, tram, metro
12-13 aprPasenZondagdienstregelingBus, tram, metro
20 t/m 24 aprMeivakantieAangepaste dienstregelingBus
27 aprKoningsdagZaterdagdienstregelingBus, tram, metro
27 apr t/m 1 meiMeivakantieAangepaste dienstregelingBus
4 meiDodenherdenkingAlle voertuigen staan 20:00 uur 2 minuten stilBus, tram, metro
5 meiBevrijdingsdagVakantiedienstregeling werkdagBus, tram, metro
21 meiHemelvaartZondagdienstregelingBus, tram, metro
22 meiVrijdag na HemelvaartVakantiedienstregeling werkdagBus, tram, metro
31 mei - 1 juniPinksterenZondagdienstregelingBus, tram, metro
13 t/m 17 juliWeek voor zomervakantieAangepaste dienstregelingBus
18 juli t/m 29 augZomervakantieVakantiedienstregelingBus, tram, metro
19 t/m 23 oktHerfstvakantieAangepaste dienstregelingBus
25 oktStart wintertijdRijden volgens zomertijdBOB-bus

 

Reisplanner

Van waar vertrek je?

Wat is je aankomst?

Wanneer wil je vertrekken?

A
Gebruik de pijltjestoetsen om te navigeren tussen suggesties. Bevestig je keuze met de enter toets of sluit af met de escape toets.
Hulp nodig bij het kiezen van je reisproduct? Reisproductadviseur
Via locatie toevoegen
Gebruik de pijltjestoetsen om te navigeren tussen suggesties. Bevestig je keuze met de enter toets of sluit af met de escape toets.
B
Gebruik de pijltjestoetsen om te navigeren tussen suggesties. Bevestig je keuze met de enter toets of sluit af met de escape toets.
Route
Met welke vervoermiddelen wil je reizen?
9292