Vervangend busvervoer Hoekse Lijn vanaf 1 april 2017

Op vrijdag 31 maart 2017 rijdt de laatste trein over de Hoekse Lijn. Voordat we met de metro over de Hoekse Lijn kunnen reizen, moeten spoor, beveiliging en stations aangepast worden. Tijdens deze werkzaamheden verzorgt de RET vervangend busvervoer tussen de stations langs de Hoekse Lijn.

Voor je reis op het traject van de Hoekse Lijn kun je kiezen uit sneldiensten en een stopdienst.

 • Buslijn 711: sneldienst Hoek van Holland Zeeplein - station Schiedam Centrum
 • Buslijn 712: sneldienst Maassluis West - station Schiedam Centum
 • Buslijn 713: stopdienst Hoek van Holland Zeeplein - station Schiedam Centrum
 • Buslijnen 56 en 156: stations Vlaardingen West, Vlaardingen Oost - metrostation
       Vijfsluizen
Vervangend vervoer Hoekse Lijn

Met de stopdienst reis je naar elk station langs de Hoekse Lijn, met de sneldiensten reis je direct tussen Hoek van Holland of Maassluis en station Schiedam Centrum of tussen Vlaardingen en metrostation Vijfsluizen. De bussen rijden minimaal even vaak als de trein. Doordeweeks rijden de bussen vanaf 5:30 uur, op zaterdagen vanaf 7:00 uur en op zon- en feestdagen vanaf 8:00 uur. De bussen rijden dagelijks tot 24:00 uur. Tijdens stranddagen en evenementen zet de RET bij grote drukte extra bussen in. Houd tijdens je reis met het vervangend busvervoer rekening met extra reistijd en mogelijk een extra overstap.

Bekijk de folder over het vervangend busvervoer.

Buslijn 711: sneldienst Hoek van Holland Zeeplein - station Schiedam Centrum

Deze buslijn stopt bij halte Zeeplein in Hoek van Holland en de stations Hoek van Holland Strand, Hoek van Holland Haven en Schiedam Centrum en rijdt via de A20. De rit tussen Hoek van Holland, halte Zeeplein en station Schiedam Centrum duurt ruim 30 minuten.
Frequentie:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits vier keer per uur.
 • Doordeweeks overdag drie keer per uur.
 • In het weekend overdag en alle avonden twee keer per uur.

Buslijn 712: sneldienst Maassluis West - station Schiedam Centum

Deze buslijn stopt bij de stations Maassluis West, Maassluis Centrum en Schiedam Centrum en rijdt via de A20. De rit tussen station Maassluis West en station Schiedam Centrum duurt ca. 20 minuten.
Frequentie:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits acht keer per uur.
 • Doordeweeks overdag zes keer per uur.
 • Zaterdag overdag vier keer per uur.
 • Zondag overdag en alle avonden drie keer per uur.

Buslijn 713: stopdienst Hoek van Holland Zeeplein - station Schiedam Centrum

Deze buslijn stopt bij alle bestaande NS-stations langs de Hoekse Lijn, bij halte Zeeplein in Hoek van Holland en bij halte Vondelstraat in Vlaardingen.
Frequentie:

 • Alle dagen van aanvang dienst tot einde dienst twee keer per uur.
 • Tussen Vlaardingen West en Schiedam Centrum rijdt de stopdienst vaker. In de spits 6 keer per uur.

Buslijnen 56 en 156: stations Vlaardingen West, Vlaardingen Oost - metrostation Vijfsluizen

 • Reizigers met een bestemming in Rotterdam kunnen kiezen voor buslijnen 56 en 156 tussen stations Vlaardingen West, Vlaardingen Oost en metrostation Vijfsluizen om vanaf daar met de metro naar Rotterdam te reizen. Buslijn 156 is een extra buslijn, die de route van buslijn 56 op het traject Vlaardingen West, Vlaardingen Oost, Vijfsluizen rijdt.
 • Reizigers uit Vlaardingen met een overstap op station Schiedam Centrum kunnen gebruik maken van buslijn 713: de stopdienst die in Vlaardingen stopt bij de stations Vlaardingen West, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen Oost en bij de halte Vondelstraat.

De rit tussen station Vlaardingen West en metrostation Vijfsluizen duurt ca. 20 minuten.
Buslijn 56 rijdt volgens de normale dienstregeling, buslijn 156 zorgt voor extra frequentie op lijn 56 tussen Vlaardingen West, Vlaardingen Oost en Vijfsluizen. Totale frequentie op de buslijnen 56 en 156:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits twaalf keer per uur.
 • Doordeweeks overdag tijdens de daluren acht keer per uur.
 • In het weekend en alle avonden vier keer per uur.

Reisproduct en reiskosten

Voor het vervoer van de RET gelden de tarieven en regionale reisproducten van de RET. In de bus checken we met onze OV-chipkaart in en uit. Je betaalt voor een rit met het vervangend busvervoer (buslijnen 711, 712 en 713) evenveel als voor de rit met de metro op de Hoekse Lijn vanaf september 2017. Voor buslijn 56 en de extra buslijn 156 gelden de normale reiskosten van buslijn 56. We kunnen reizen op Saldo en met RET en regionale reisproducten. NS-reisproducten zijn niet geldig bij de RET. Bij de haltes van het vervangend vervoer bij de huidige NS-stations van de Hoekse Lijn komen verkoop/oplaadautomaten. Bij deze automaten kun je saldo of een reisproduct op je OV-chipkaart laden. Heb je geen OV-chipkaart en/of reis je slechts een enkele keer? Dan kun je bij deze automaten een los reisproduct kopen.

Veel gestelde vragen