Vervangend busvervoer Hoekse Lijn

Op vrijdag 31 maart 2017 reed de laatste trein over de Hoekse Lijn. Voordat we met de metro over de Hoekse Lijn kunnen reizen, moeten spoor, beveiliging en stations aangepast worden. Tijdens deze werkzaamheden verzorgt de RET vervangend busvervoer tussen de stations langs de Hoekse Lijn.

Wijzigingen in de dienstregeling per 9 april 2018

Vanaf maandag 9 april as. rijden de meeste bussen van het Vervangend Vervoer Hoekse Lijn volgens gewijzigde dienstregelingen. Lijn 713 rijdt dan ook een gewijzigde route. Hieronder per buslijn de wijzigingen.

Buslijn 711

Geen wijzigingen. Bekijk de dienstregeling of plan je reis.

Buslijn 712

Gewijzigde dienstregeling : Tijdens de ochtend- en middagspits rijden er 12 bussen per uur in de spitsrichting ( tussen 7:00 en 9:00 uur richting station Schiedam Centrum en tussen 16:00 en 18:00 uur richting Maassluis West) en 6 bussen per uur in de tegenovergestelde richting. Bekijk de dienstregeling of plan je reis

Buslijn 713

 • Gewijzigde dienstregeling. Bekijk de dienstregeling of plan je reis.
 • Gewijzigde route in Maassluis: de bussen zullen vanaf 9 april ook dagelijks 2 keer per uur nabij het nieuwe metrostation Steendijkpolder stoppen, bij halte Korhoenstraat waar ook RET-bussen 126 en 226 en Connexxion-bus 33 stoppen. Bekijk de detailkaart van Maassluis.
 • Gewijzigde route in Vlaardingen: buslijn 713 zal vanaf 9 april niet meer bij halte Vondelstraat in Vlaardingen stoppen, maar rijdt direct, via de Vulcaanweg, tussen Vlaardingen Centrum en Vlaardingen Oost en vice versa; dit verkort de reistijd in beide richtingen met ca. 5 minuten.
 • Reisadvies haltes Vondelstraat:
  In de ochtend- en middagspits stoppen wel nog bij de haltes Vondelstraat buslijnen 714 (richting station Schiedam Centrum en Vlaardingen Centrum) en lijnen 56/156 (richting Vlaardingen West en Vijfsluizen).
  Buiten de spits kunt u gebruik maken van buslijnen 56/156 (Vlaardingen West - Vijfsluizen) en de metro om vanaf omgeving Vondelstraat naar station Schiedam Centrum of het centrum van Rotterdam te reizen.
  Houd rekening met extra reistijd en een extra overstap. Bekijk de detailkaart van Vlaardingen.
 • De haltes bij Vlaardingen Centrum worden omgedraaid:
  Aan de noordzijde van de weg stopt vanaf 9 april as. buslijn 712 richting Maassluis West.
  Aan de zuidzijde van de weg (stationszijde) stopt dan bus 712 richting Schiedam Centrum.
  Bekijk de detailkaart van Vlaardingen.

Buslijn 714

Geen wijzigingen. Bekijk de dienstregeling of plan je reis.

Buslijn 156

Gewijzigde dienstregeling. Bekijk de dienstregeling of plan je reis.

Buslijn 226

Deze lijn rijdt doordeweeks in de ochtend- en middagspits. Bekijk de dienstregeling of plan je reis.

 • Vanaf 9 april rijdt deze bus 8 keer in de ochtendspits op het traject Steendijkpolder – Maassluis West – Schiedam Centrum en in de middagspits ook 8 keer in de omgekeerde richting.
 • De instaphalte van buslijn 226 bij station Schiedam Centrum is dezelfde halte als van buslijn 714. 
 • Buslijn 226 rijdt niet in de zomervakantie (16 juli t/m 26 augustus).

Spitslijn 714: extra vervangend vervoer in Vlaardingen

Voor de reizigers uit het gebied rondom station Vlaardingen Centrum zet de RET doordeweeks tijdens de ochtend- en middagspits een extra sneldienst in: buslijn 714. De bussen rijden vanaf station Schiedam Centrum, via de halte Vondelstraat op de Burgemeester Pruissingel en de halte Galgkade naar station Vlaardingen Centrum en vanaf daar via halte Vondelstraat op de Burgemeester Pruissingel weer terug naar station Schiedam Centrum.

Buslijn 714 rijdt alleen op maandag t/m vrijdag vier keer per uur tussen 7:00 en 9:00 uur en tussen 16:00 tot 18:00 uur.
's Ochtends vertrekt de eerste bus vanaf Schiedam Centrum om 7:07 uur en de laatste om 8:52 uur; vanaf de Galgkade vertrekt de eerste bus om 6:57 uur en de laatste om 9:12 uur.
In de middag vertrekt de eerste bus vanaf Schiedam Centrum om 15:57 uur en de laatste om 17:52 uur; vanaf de Galgkade vertrekt de eerste bus om 16:07 uur en de laatste om 18:12 uur.
Een rit tussen stations Schiedam Centrum en Vlaardingen Centrum duurt ca. 20 minuten. Een rit tussen Galgkade en station Schiedam Centrum duurt ca. 15 minuten.

Voor je reis op het traject van de Hoekse Lijn kun je kiezen uit sneldiensten en een stopdienst.

 

 


Met de stopdienst reis je naar elk station langs de Hoekse Lijn, met de sneldiensten reis je direct tussen Hoek van Holland of Maassluis en station Schiedam Centrum of tussen Vlaardingen en metrostation Vijfsluizen. Tijdens stranddagen en evenementen zet de RET bij grote drukte extra bussen in. Houd tijdens je reis met het vervangend busvervoer rekening met extra reistijd en mogelijk een extra overstap.

Buslijn 711: sneldienst Hoek van Holland Strand - station Schiedam Centrum

Deze buslijn stopt bij haltes Strand en Strandweg (bij voormalig station Hoek van Holland Strand) en Hoek van Holland Haven in Hoek van Holland en bij station Schiedam Centrum en rijdt via de A20. De rit tussen Hoek van Holland, halte Strand en station Schiedam Centrum duurt ruim 30 minuten.
Frequentie:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits vier keer per uur.
 • Doordeweeks overdag drie keer per uur.
 • In het weekend overdag en alle avonden twee keer per uur.

Buslijn 712: sneldienst Maassluis West - station Schiedam Centum

Deze buslijn stopt bij de stations Maassluis West, Maassluis Centrum en Schiedam Centrum en rijdt via de A20. De rit tussen station Maassluis West en station Schiedam Centrum duurt ca. 20 minuten.
Frequentie:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits twaalf keer per uur in de spitsrichting en 6 keer per uur in tegenovergestelde richting.
 • Doordeweeks overdag zes keer per uur.
 • Zaterdag overdag vier keer per uur.
 • Zondag overdag en alle avonden drie keer per uur.

Buslijn 713: stopdienst Hoek van Holland Strand - station Schiedam Centrum

Deze buslijn stopt bij haltes Strand, Strandweg en Hoek van Holland Haven in Hoek van Holland; Steendijkpolder (halte Korhoenstraat), Maassluis West en Maassluis Centrum in Maassluis; Vlaardingen Oost, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen West in Vlaardingen; Nieuwland en station Schiedam Centrum in Schiedam.
Frequentie:

 • Alle dagen van aanvang dienst tot einde dienst twee keer per uur.
 • Tussen Vlaardingen West en Schiedam Centrum rijdt de stopdienst vaker. In de spits 4 keer per uur.

Buslijn 714: sneldienst Vlaardingen Centrum - station Schiedam Centrum

Bus 714 rijdt doordeweeks tijdens de spits als sneldienst tussen station Vlaardingen Centrum, Vondelstraat en station Schiedam Centrum, vice versa.

Buslijnen 56 en 156: stations Vlaardingen West, Vlaardingen Oost - metrostation Vijfsluizen

Reizigers met een bestemming in Rotterdam kunnen kiezen voor buslijnen 56 en 156 tussen stations Vlaardingen West, Vlaardingen Oost en metrostation Vijfsluizen om vanaf daar met de metro naar Rotterdam te reizen. Buslijn 156 is een extra buslijn, die de route van buslijn 56 op het traject Vlaardingen West, Vlaardingen Oost, Vijfsluizen rijdt.
De rit tussen station Vlaardingen West en metrostation Vijfsluizen duurt ca. 20 minuten.
Buslijn 56 rijdt volgens de normale dienstregeling, buslijn 156 zorgt voor extra frequentie op lijn 56 tussen Vlaardingen West, Vlaardingen Oost en Vijfsluizen. Totale frequentie op de buslijnen 56 en 156:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits tien keer per uur.
 • Doordeweeks overdag tijdens de daluren zeven keer per uur.
 • Op zaterdag overdag vier keer per uur, alle avonden twee keer per uur.


NB: Reizigers uit Vlaardingen met een overstap op station Schiedam Centrum kunnen gebruik maken van buslijn 713: de stopdienst die in Vlaardingen stopt bij de stations Vlaardingen West, Vlaardingen Centrum en Vlaardingen Oost.

Reisproduct en reiskosten

Voor het vervoer van de RET gelden de tarieven en regionale reisproducten van de RET. In de bus checken we met onze OV-chipkaart in en uit. Je betaalt voor een rit met het vervangend busvervoer (buslijnen 711, 712, 713 en 714) evenveel als voor de rit met de metro op de Hoekse Lijn begin 2019. Voor buslijn 56 en de extra buslijn 156 gelden de normale reiskosten van buslijn 56. We kunnen reizen op Saldo en met RET en regionale reisproducten. NS-reisproducten zijn niet geldig bij de RET. Bij de haltes van het vervangend vervoer bij de huidige NS-stations van de Hoekse Lijn komen verkoop/oplaadautomaten. Bij deze automaten kun je saldo of een reisproduct op je OV-chipkaart laden. Heb je geen OV-chipkaart en/of reis je slechts een enkele keer? Dan kun je bij deze automaten een los reisproduct kopen.

Veel gestelde vragen

 • Waarom is er vervangend busvervoer?

  Voordat we met metrovoertuigen over de Hoekse Lijn (verlengde metrolijn B) kunnen reizen, moeten spoor, spoorbeveiliging en stations aangepast worden. Deze werkzaamheden starten in april 2017. De RET biedt vervangend busvervoer aan zodat we ook tijdens de werkzaamheden tussen Hoek van Holland en station Schiedam Centrum met het openbaar vervoer kunnen blijven reizen.

 • Welk reisproduct heb ik nodig als ik met het vervangend busvervoer tussen Hoek van Holland en Schiedam reis?

  Voor het vervangend busvervoer gelden de tarieven en regionale reisproducten van de RET. Welk reisproduct jij nodig hebt voor je reis met de RET is afhankelijk van je reisbestemming, hoe vaak je reist en je leeftijd. Kijk voor actuele informatie over reisproducten op 'Vragen over reisproducten'.
  Wil je op de hoogte blijven van nieuws over reisproducten? Meld je dan nu aan voor nieuws over de metro op de Hoekse Lijn.

 • Wat worden de reiskosten van het vervangend vervoer?

  Voor het vervangend busvervoer gelden de tarieven en regionale reisproducten van de RET. De reiskosten van het vervangend vervoer zijn gelijk aan de reiskosten op de nieuwe metroverbinding. Kijk voor actuele informatie over reiskosten op 'Vragen over reiskosten'. Wil je op de hoogte blijven van nieuws over reiskosten? Meld je dan nu aan voor nieuws over de metro op de Hoekse Lijn.

 • Ik ben minder valide. Kan ik met het vervangend busvervoer reizen?

  Ben je minder valide, maar kun je wel zelfstandig reizen? Dan kun je ook reizen met de bussen van het Vervangend Vervoer Hoekse Lijn.

  De RET rijdt op buslijnen 711, 712, 713, 714 en 156 met 'lage vloer'-bussen, die voorzien zijn van een rolstoeluitklapplank en rolstoelvastzetvoorziening. Als bij een halte de in/uitstap gelijkvloers is (toegankelijke halte), dan hoeft de plank niet gebruikt te worden. Is de halte niet-toegankelijk, dan kan de buschauffeur de plank handmatig uitklappen. Per bus kan 1 rolstoel mee, mits de rolstoel voldoet aan de maximale afmetingen 120 cm lang en 70 cm breed.
   
  Ben je minder valide en kun je niet met de bus reizen? Dan kun je een beroep doen op WMO-vervoer.
  In Hoek van Holland (gemeente Rotterdam) is dat Vervoer op Maat.
  In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis is dit Regiotaxi Waterweg.
  Je kunt van dit WMO-vervoer gebruik maken als je geïndiceerd bent door de gemeente. Ben je nu nog niet geïndiceerd? Meld je dan alsnog aan bij je gemeente om tijdig een indicatie te krijgen.
   
  De RET biedt voor enkele groepen minder validen maatwerk aan:
  - minder validen die (nog) niet geïndiceerd zijn voor WMO-vervoer;
  - minder validen die zeer incidenteel reizen met OV;
  - minder validen van elders die naar gebied Hoekse lijn willen reizen.
  Deze reizigers kunnen voorafgaand aan hun reis telefonisch contact opnemen en de benodigde rit(ten) reserveren. Bel hiervoor met 088 - 600 09 05.

  Voor het geval er geen speciaal vervoer is gereserveerd en de minder valide is op de halte en kan niet mee met de bus. Dan kan er vanaf de halte telefonisch contact worden opgenomen om opgehaald te worden en naar de plaats van bestemming gebracht. Het telefoonnummer hiervoor staat vermeld op de haltes.

  Andere vragen over reizen met een beperking?
  Kijk hier voor meer informatie of download de folder.

English version

Information about replacement bus services on the Hoek van Holland line from 1 April 2017.

Go to English version