Vervangend busvervoer Hoekse Lijn vanaf 1 april 2017

Op vrijdag 31 maart 2017 reed de laatste trein over de Hoekse Lijn. Voordat we met de metro over de Hoekse Lijn kunnen reizen, moeten spoor, beveiliging en stations aangepast worden. Tijdens deze werkzaamheden verzorgt de RET vervangend busvervoer tussen de stations langs de Hoekse Lijn.

Vanaf 21 augustus spitslijn 714 - extra vervangend busvervoer in Vlaardingen

Voor de reizigers uit het gebied rondom station Vlaardingen Centrum zet de RET bij wijze van proef doordeweeks tijdens de ochtend- en middagspits een extra sneldienst in: buslijn 714. De bussen rijden vanaf station Schiedam Centrum, via de halte Vondelstraat op de Burgemeester Pruissingel en de halte Galgkade naar station Vlaardingen Centrum en vanaf daar via halte Vondelstraat op de Burgemeester Pruissingel weer terug naar station Schiedam Centrum.

Frequentie en dienstregeling

Buslijn 714 rijdt alleen op maandag t/m vrijdag vier keer per uur tussen 7:00 en 9:00 uur en tussen 16:00 tot 18:00 uur. 's Ochtends is de eerste rit om 7:07 vanaf station Schiedam Centrum en de laatste rit om 8:52 uur. 's Middags is de eerste rit om 15:57 uur vanaf de Galgkade en om 16:07 uur vanaf station Schiedam Centrum. De laatste bus richting station Schiedam Centrum vertrekt om 18:12 uur vanaf de Galgkade. Een rit tussen stations Schiedam Centrum en Vlaardingen Centrum duurt ca. 20 minuten. Een rit tussen Galgkade en station Schiedam Centrum duurt ca. 15 minuten.

Sinds 15 mei aangepaste dienstregeling vervangend busvervoer

 • vertrektijden in de avonduren
 • vertrektijden buslijn 713


De eerste maand vervangend vervoer toont aan dat een deel van de reizigers uit met name Vlaardingen en Schiedam kiest voor andere reisopties. In de praktijk blijkt dat veel reizigers gebruik maken van andere openbaar vervoer-alternatieven, zoals metro, tram of andere buslijnen; bijvoorbeeld reizigers uit Vlaardingen die met de fiets naar metrostation Vijfsluizen gaan om vervolgens met de metro richting Rotterdam te reizen. Er is ook een groep voormalige treinreizigers die tijdelijk voor de auto kiest tijdens de ombouwperiode van de Hoekse Lijn tot metrolijn. De nieuwe dienstregeling van het vervangend busvervoer sluit nu aan op de werkelijke vraag.
 
In deze geoptimaliseerde dienstregeling worden ook de vertrektijden in de avonduren aangepast, zodat de bussen op alle dagen op dezelfde tijdstippen vertrekken. Tot slot worden de haltevertrektijden van buslijn 713 tussen Schiedam Centrum en Vlaardingen West aangepast, zodat de bussen op tijd vertrekken bij de haltes.

Plan vooraf uw reis met de online reisplanner en bekijk de dienstregelingen: buslijn 711, buslijn 712, buslijn 713, buslijn 56 en buslijn 156.

Voor je reis op het traject van de Hoekse Lijn kun je kiezen uit sneldiensten en een stopdienst.

 

 

Kaart vervangend vervoer Hoekse Lijn

Met de stopdienst reis je naar elk station langs de Hoekse Lijn, met de sneldiensten reis je direct tussen Hoek van Holland of Maassluis en station Schiedam Centrum of tussen Vlaardingen en metrostation Vijfsluizen. Tijdens stranddagen en evenementen zet de RET bij grote drukte extra bussen in. Houd tijdens je reis met het vervangend busvervoer rekening met extra reistijd en mogelijk een extra overstap.

Buslijn 711: sneldienst Hoek van Holland Strand - station Schiedam Centrum

Deze buslijn stopt bij haltes Strand en Strandweg (bij voormalig station Hoek van Holland Strand) en Hoek van Holland Haven in Hoek van Holland en bij station Schiedam Centrum en rijdt via de A20. De rit tussen Hoek van Holland, halte Strand en station Schiedam Centrum duurt ruim 30 minuten.
Frequentie:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits vier keer per uur.
 • Doordeweeks overdag drie keer per uur.
 • In het weekend overdag en alle avonden twee keer per uur.

Buslijn 712: sneldienst Maassluis West - station Schiedam Centum

Deze buslijn stopt bij de stations Maassluis West, Maassluis Centrum en Schiedam Centrum en rijdt via de A20. De rit tussen station Maassluis West en station Schiedam Centrum duurt ca. 20 minuten.
Frequentie:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits acht keer per uur.
 • Doordeweeks overdag zes keer per uur.
 • Zaterdag overdag vier keer per uur.
 • Zondag overdag en alle avonden drie keer per uur.

Buslijn 713: stopdienst Hoek van Holland Strand - station Schiedam Centrum

Deze buslijn stopt bij alle bestaande NS-stations langs de Hoekse Lijn, bij halte Strand in Hoek van Holland en bij halte Vondelstraat in Vlaardingen.
Frequentie:

 • Alle dagen van aanvang dienst tot einde dienst twee keer per uur.
 • Tussen Vlaardingen West en Schiedam Centrum rijdt de stopdienst vaker. In de spits 4 keer per uur.

Buslijn 714: sneldienst Vlaardingen Centrum - station Schiedam Centrum (proef)

Vanaf 21 augustus 2017 rijdt bus 714 - bij wijze van proef - doordeweeks tijdens de spits als sneldienst tussen station Vlaardingen Centrum, Vondelstraat en station Schiedam Centrum, vice versa.

Buslijnen 56 en 156: stations Vlaardingen West, Vlaardingen Oost - metrostation Vijfsluizen

 • Reizigers met een bestemming in Rotterdam kunnen kiezen voor buslijnen 56 en 156 tussen stations Vlaardingen West, Vlaardingen Oost en metrostation Vijfsluizen om vanaf daar met de metro naar Rotterdam te reizen. Buslijn 156 is een extra buslijn, die de route van buslijn 56 op het traject Vlaardingen West, Vlaardingen Oost, Vijfsluizen rijdt.
 • Reizigers uit Vlaardingen met een overstap op station Schiedam Centrum kunnen gebruik maken van buslijn 713: de stopdienst die in Vlaardingen stopt bij de stations Vlaardingen West, Vlaardingen Centrum, Vlaardingen Oost en bij de halte Vondelstraat.

De rit tussen station Vlaardingen West en metrostation Vijfsluizen duurt ca. 20 minuten.
Buslijn 56 rijdt volgens de normale dienstregeling, buslijn 156 zorgt voor extra frequentie op lijn 56 tussen Vlaardingen West, Vlaardingen Oost en Vijfsluizen. Totale frequentie op de buslijnen 56 en 156:

 • Doordeweeks overdag tijdens de ochtend- en middagspits tien keer per uur.
 • Doordeweeks overdag tijdens de daluren zeven keer per uur.
 • Op zaterdag overdag vier keer per uur, alle avonden twee keer per uur.

Reisproduct en reiskosten

Voor het vervoer van de RET gelden de tarieven en regionale reisproducten van de RET. In de bus checken we met onze OV-chipkaart in en uit. Je betaalt voor een rit met het vervangend busvervoer (buslijnen 711, 712, 713 en 714) evenveel als voor de rit met de metro op de Hoekse Lijn vanaf februari 2018. Voor buslijn 56 en de extra buslijn 156 gelden de normale reiskosten van buslijn 56. We kunnen reizen op Saldo en met RET en regionale reisproducten. NS-reisproducten zijn niet geldig bij de RET. Bij de haltes van het vervangend vervoer bij de huidige NS-stations van de Hoekse Lijn komen verkoop/oplaadautomaten. Bij deze automaten kun je saldo of een reisproduct op je OV-chipkaart laden. Heb je geen OV-chipkaart en/of reis je slechts een enkele keer? Dan kun je bij deze automaten een los reisproduct kopen.

Veel gestelde vragen

 • Waarom is er vervangend busvervoer?

  Voordat we met metrovoertuigen over de Hoekse Lijn (verlengde metrolijn B) kunnen reizen, moeten spoor, spoorbeveiliging en stations aangepast worden. Deze werkzaamheden starten in april 2017. De RET biedt vervangend busvervoer aan zodat we ook tijdens de werkzaamheden tussen Hoek van Holland en station Schiedam Centrum met het openbaar vervoer kunnen blijven reizen.

 • Welk reisproduct heb ik nodig als ik met het vervangend busvervoer tussen Hoek van Holland en Schiedam reis?

  Voor het vervangend busvervoer gelden de tarieven en regionale reisproducten van de RET. Welk reisproduct jij nodig hebt voor je reis met de RET is afhankelijk van je reisbestemming, hoe vaak je reist en je leeftijd. Kijk voor actuele informatie over reisproducten op 'Vragen over reisproducten'.
  Wil je op de hoogte blijven van nieuws over reisproducten? Meld je dan nu aan voor nieuws over de metro op de Hoekse Lijn.

 • Wat worden de reiskosten van het vervangend vervoer?

  Voor het vervangend busvervoer gelden de tarieven en regionale reisproducten van de RET. De reiskosten van het vervangend vervoer zijn gelijk aan de reiskosten op de nieuwe metroverbinding. Kijk voor actuele informatie over reiskosten op 'Vragen over reiskosten'. Wil je op de hoogte blijven van nieuws over reiskosten? Meld je dan nu aan voor nieuws over de metro op de Hoekse Lijn.

 • Ik ben minder valide. Kan ik met het vervangend busvervoer reizen?

  Ben je minder valide, maar kun je wel zelfstandig reizen? Dan kun je ook reizen met de bussen van het Vervangend Vervoer Hoekse Lijn.

  De RET rijdt op buslijnen 711, 712, 713, 714 en 156 met 'lage vloer'-bussen, die voorzien zijn van een rolstoeluitklapplank en rolstoelvastzetvoorziening. Als bij een halte de in/uitstap gelijkvloers is (toegankelijke halte), dan hoeft de plank niet gebruikt te worden. Is de halte niet-toegankelijk, dan kan de buschauffeur de plank handmatig uitklappen. Per bus kan 1 rolstoel mee, mits de rolstoel voldoet aan de maximale afmetingen 120 cm lang en 70 cm breed.
   
  Ben je minder valide en kun je niet met de bus reizen? Dan kun je een beroep doen op WMO-vervoer.
  In Hoek van Holland (gemeente Rotterdam) is dat Vervoer op Maat.
  In Schiedam, Vlaardingen en Maassluis is dit Regiotaxi Waterweg.
  Je kunt van dit WMO-vervoer gebruik maken als je geïndiceerd bent door de gemeente. Ben je nu nog niet geïndiceerd? Meld je dan alsnog aan bij je gemeente om tijdig een indicatie te krijgen.
   
  De RET biedt voor enkele groepen minder validen maatwerk aan:
  - minder validen die (nog) niet geïndiceerd zijn voor WMO-vervoer;
  - minder validen die zeer incidenteel reizen met OV;
  - minder validen van elders die naar gebied Hoekse lijn willen reizen.
  Deze reizigers kunnen voorafgaand aan hun reis telefonisch contact opnemen en de benodigde rit(ten) reserveren. Bel hiervoor met 088 - 600 09 05.

  Voor het geval er geen speciaal vervoer is gereserveerd en de minder valide is op de halte en kan niet mee met de bus. Dan kan er vanaf de halte telefonisch contact worden opgenomen om opgehaald te worden en naar de plaats van bestemming gebracht. Het telefoonnummer hiervoor staat vermeld op de haltes.

  Andere vragen over reizen met een beperking?
  Kijk hier voor meer informatie of download de folder.

English version

Information about replacement bus services on the Hoek van Holland line from 1 April 2017.

Go to English version