Update: zaterdag 25 september 2021

Veilig reizen doen we samen

Het openbaar vervoer is weer toegankelijk voor iedereen. De RET brengt je graag naar je bestemming, maar reis op rustige tijden, mijd drukte en draag altijd een mondkapje in de voertuigen.

Met de drukte-indicator weet je wanneer je rustig kunt reizen

Met de drukte-indicator zie je de verwachte drukte tijdens een reis met de bus, tram, metro of trein. De verwachte drukte vind je terug in het reisadvies van de reisplanner op de RET website en in de RET Real Time App. De drukte is door middel van de volgende iconen aangegeven:

Rustig
De verwachting is dat het rustig is in het voertuig. Er zijn zitplaatsen beschikbaar.

Matig druk
De verwachting is dat het matig druk is in het voertuig. Er zijn voldoende staanplaatsen beschikbaar.

Druk
De verwachting is dat het druk is in het voertuig. Er zijn wellicht geen zitplaatsen en een gering aantal staanplaatsen beschikbaar.

Aanpassingen in de dienstregeling

 • De BOB-bus en weekendmetro rijden niet.
 • Alle buurtbussen rijden.
 • De STOPenGO buslijnen 526, 557, 567 en 574 rijden de reguliere dienstregeling

 

De geldende maatregelen op een rij

Regels voor het dragen van een mondkapje

De regels voor het dragen van een mondkapje in het OV veranderen per 25 september. Het dragen van een mondkapje in bus, tram, metro en op de Fast Ferry is verplicht.

Wat zijn de regels rond het gebruik van mondkapjes?

 • Een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in bus, tram, metro en op de Fast Ferry.
 • Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje.
 • Controleurs van de RET spreken reizigers aan op het gebruik van het mondkapje dus ook wanneer die niet juist gedragen wordt.
 • Reizigers die geen mondkapje dragen, riskeren een boete van € 95,-.
 • RET-personeel draagt ook mondkapjes of gezichtsschermen, met uitzondering van bestuurders en chauffeurs omwille van de verkeersveiligheid.
 • Op diverse metrostations van de RET kunnen reizigers mondkapjes en gels aanschaffen bij winkels en automaten.


Om de handhaving en controle voor OV-medewerkers werkbaar te houden, hanteren de openbaarvervoerbedrijven de volgende werkwijze:

 • Reizigers in het OV dienen in het bezit te zijn van een geldig vervoerbewijs wanneer zij gebruik maken van het OV en de OV-voorzieningen.
 • Bij controle van vervoerbewijzen moeten reizigers zich desgevraagd kunnen legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.
 • Reizigers die zich beroepen op de vrijstelling van de mondkapjesplicht, ook als zij in plaats van een mondkapje een faceshield dragen, moeten dit aantonen op basis van een op naam gestelde verklaring (een kaartje, of een brief van een (huis)arts, behandelaar of instelling, op naam gestelde medicijnlijst), samen met een geldig legitimatiebewijs. Op het internet zijn anonieme verklaringen te downloaden en te printen. Deze zijn niet geldig als bewijslast voor het niet hoeven dragen van een mondkapje in het OV.
 • De boa oordeelt over de aannemelijkheid van de bewijslast. Als de boa de bewijslast onvoldoende vindt en een boete uitschrijft, kan de reiziger als hij het daar niet mee eens is op de gebruikelijke wijze in verzet.

Cabineschermen - voorin instappen in de bus

In de bussen zijn de buschauffeurs afgeschermd door een cabinescherm. Het is de bedoeling om voor in te stappen. Het is ook mogelijk om een kaartje te kopen bij de chauffeur. Ook kun je een vervoerbewijs kopen via de RET Barcode App.

Maatregelen

Het dragen van een mondkapje is verplicht vanaf 13 jaar.

Laat reizigers eerst uitstappen, stap dan zelf in.

Koop je kaartje via de RET Barcode App.

Maximaal 2 personen in de lift.

Pak een deelfiets/deelscooter als dit kan.

Veelgestelde vragen

 • Verkoopt de RET mondkapjes?

  Winkeliers op RET-stations verkopen mondkapjes. Daarnaast zijn er 10 automaten, waar je zelf mondkapjes en gels kunt kopen. Deze automaten staan op de volgende metrostations: 

  1. Metrostation Beurs
  2. Metrostation Capelsebrug
  3. Metrostation Kralingse Zoom
  4. Metrostation Maashaven
  5. Metrostation Rotterdam Centraal
  6. Metrostation Schiedam Centrum
  7. Metrostation Slinge 
  8. Metrostation Spijkenisse Centrum
  9. Metrostation Wilhelminaplein
  10. Metrostation Zuidplein  
 • Draagt RET-personeel verplicht een mondkapje?

  Als RET-medewerkers zich in de voertuigen tussen reizigers bevinden, dan dragen zij een mondkapje of gelaatsscherm. Bestuurders en chauffeurs dragen omwille van de verkeersveiligheid geen mondkapjes op het moment dat zij het voertuig besturen.
   

 • Hoe wordt omgegaan met reizigers die bewust geen mondkapje dragen?

  Iedereen, zowel RET-personeel als reizigers, is verplicht om een mondkapje te dragen in een voertuig. De boa oordeelt over de aannemelijkheid van de bewijslast. Als de boa de bewijslast onvoldoende vindt en een boete uitschrijft, kan de reiziger als hij het daar niet mee eens is op de gebruikelijke wijze in verzet.

  Reizigers die zich beroepen op de vrijstelling van de mondkapjesplicht, ook als zij in plaats van een mondkapje een faceshield dragen, moeten dit aantonen op basis van een op naam gestelde verklaring (een kaartje, of een brief van een (huis)arts, behandelaar of instelling, op naam gestelde medicijnlijst), samen met een geldig legitimatiebewijs. Op het internet zijn anonieme verklaringen te downloaden en te printen. Deze zijn niet geldig als bewijslast voor het niet hoeven dragen van een mondkapje in het OV.
   

 • Kan ik mijn jaarabonnement stopzetten?

  Je kunt het jaarabonnement opzeggen, maar niet tijdelijk stopzetten. Je jaarabonnement kun je opzeggen bij een RET Servicepunt of door te bellen naar de klantenservice. Kosteloos opzeggen kan in de periode tussen het afsluiten van het abonnement en twee dagen nadat het jaarabonnement is ingegaan. Wil je na deze periode het jaarabonnement stopzetten? Dat kan. Houd er wel rekening mee dat je 5 euro administratiekosten betaalt, zelf via een Oplaadautomaat het reisproduct verwijdert van je OV-chipkaart en dat er een opzegtermijn van maximaal 1 maand geldt.  

  Alle voorwaarden vind je hier: 

 • Maakt de RET extra schoon?

  De voertuigen en de contactpunten in de voertuigen worden vaker schoongemaakt, ook tijdens de spits. Je kunt de schoonmakers tegenkomen in de voertuigen.
   

 • Wanneer moet je een mondkapje dragen?

  Alle reizigers vanaf 13 jaar zijn verplicht een mondkapje te dragen in bus, tram, metro en op de Fast Ferry.

 • Wat voor mondkapje moet ik dragen?

  Een mondkapje dat de neus en mond bedekt. Het kapje moet goed aansluiten op je huid. Een sjaal of zakdoek omknopen, is dus onvoldoende. 

 • Mag ik eten of drinken in het voertuig?

  Nuttig eten en drinken zoveel als mogelijk buiten de stationsomgeving en voertuigen. Als je toch een hap of slok wilt nemen in de voertuigen, zet het mondkapje of faceshield zo snel mogelijk weer op nadat je een hap of een slok genomen hebt.