Update: donderdag 21 januari 2021

Het OV blijft rijden tijdens de avondklok

Vanaf zaterdag 23 januari wordt een avondklok ingesteld. Het openbaar vervoer vervult op verzoek van het kabinet een cruciale functie. Daarom blijft het ov overdag en in de avond, ook na het ingaan van de avondklok, beschikbaar voor reizigers die een noodzakelijke reis moeten maken.

Wel verwachten we minder reizigers door de aangescherpte maatregelen. Daarom schalen we tijdens de avondklok het aantal busritten af naar maximaal twee per uur en het aantal tramritten naar maximaal 3 per uur. Dit gaat in per maandag 25 januari. Voor de metro gelden geen aanpassingen in de frequentie.

Veilig reizen doen we samen, ook in deze bijzondere tijd.

De RET brengt je graag naar je bestemming, maar reis alleen als dit echt nodig is. Als we reizen is het belangrijk dat we ons met z’n allen aan de maatregelen houden. Alleen samen krijgen we het coronavirus onder controle.

De geldende maatregelen nog even op een rij:

 • Draag een mondkapje. Het dragen van een mondkapje is verplicht in alle voertuigen en in stations, op perrons en bij haltes.
 • Reis alleen als je geen klachten hebt.
 • Was goed je handen voor en na de reis.
 • Vermijd zoveel mogelijk de drukkere spitstijden
 • Houd voldoende afstand en geef elkaar de ruimte.

Aangescherpte regels voor het dragen van een mondkapje

Vanaf 1 december is het dragen van een mondkapje in publieke openbare binnenruimten in heel Nederland verplicht. Naast het dragen van een mondkapje in bus, tram, metro en op de Fast Ferry is dat nu ook verplicht op stations, bus- en tramhaltes en andere bij het OV behorende voorzieningen  zoals perrons, trappen, tunnels en liften.

Wat zijn de regels rond het gebruik van mondkapjes?

 • Een mondkapje is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar in bus, tram, metro en op de Fast Ferry, op halten en stations en andere bij het openbaar vervoer behorende voorzieningen zoals tunnels, trappen en liften. Ook op de servicepunten van de RET moet u een mondkapje te dragen.
 • Controleurs van de RET spreken reizigers aan op het gebruik van het mondkapje dus ook wanneer die niet juist gedragen wordt.

Nieuwe dienstregeling 2021

De wijzigingen per 3 januari vinden plaats op tijdstippen en trajecten waar de vraag nu minder is dan vóór corona, zodat reizigers er zo min mogelijk hinder van ondervinden. De wijzigingen op hoofdlijnen:

 • Minder metroritten tijdens de spits. De extra ritten die tijdens de spits reden, rijden niet meer of hebben een ingekorte route.
 • Lagere frequentie bij veel buslijnen en enkele tramlijnen. Bij het merendeel van de buslijnen en enkele tramlijnen is vanwege de lage reizigersaantallen de frequentie verlaagd.
 • Geen weekendmetro en BOB-bussen. I.v.m. het sluiten van horeca en uitgaansgelegenheden vanwege corona, rijden vooralsnog de weekendmetro en de BOB-bussen niet.
 • De buurtbussen in Ridderkerk, Barendrecht en Albrandswaard rijden vooralsnog niet i.v.m. het corona-proef maken van de voertuigen. Het gaat hierbij om de buslijnen 602, 603 en 609.


Een deel van de maatregelen voor tram en metro is al vervroegd ingevoerd vanwege personele tekorten door hoger dan gebruikelijk ziekteverzuim. De nieuwe dienstregeling is vanaf dinsdag 8 december zichtbaar in de dienstregeling en in de reisplanner op de RET website en in de RET Real Time App. Kijk op deze pagina voor een overzicht van alle wijzigingen.

Cabineschermen - voorin instappen in de bus

Vanaf donderdag 5 november rijden de eerste bussen met een cabinescherm. Op deze bussen geeft een sticker aan dat het de bedoeling is weer voor in te stappen. Let dus goed op waar je in kan stappen. Naar verwachting zijn alle bussen 12 november voorzien van cabineschermen. Het mondkapje blijft verplicht in de voertuigen. In de bussen waar voorin moeten worden ingestapt is het ook weer mogelijk om een kaartje te kopen bij de chauffeur.

RET verlaagt de frequentie van tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25 vanaf 13 november

De RET verlaagt per 13 november de frequentie op de tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25. Gezien de lagere reizigersaantallen na aangescherpte Coronamaatregelen, verwacht de RET dat reizigers hiervan slechts beperkt hinder ondervinden.

Impact voor reizigers
Voor reizigers betekent de frequentieverlaging het volgende:

 • De lijnen 4, 7 en 8 gaan op doordeweekse dagen elke 12 minuten in plaats van elke 10 minuten rijden
 • De lijnen 20, 23 en 25 gaan op doordeweekse dagen in de spits elke 7,5 minuut in plaats van elke 7 minuten rijden


Plan je reis
De gewijzigde dienstregeling zal worden opgenomen in de RET Reisplanner en de RET Real Time App. Vanaf maandag 9 november 2020 kunnen reizigers hun reis plannen op basis van de wijzigingen die op 13 november ingaan.

Waarom afschalen?
De reden van afschaling is het oplopende ziekteverzuim onder het rijdend personeel.

Veilig en vertrouwd reizen doen we samen

Veilig en vertrouwd reizen doen we nog steeds samen. Elke dag staat de RET klaar met ruim 3.500 collega’s zodat je zorgeloos en vertrouwd kunt reizen, staan 600 voertuigen klaar om je naar je bestemming te brengen en houden 150 schoonmakers samen met jou de stations en voertuigen netjes en schoon. Plan je reis buiten de spits en mijd drukte, zodat we allemaal comfortabel kunnen blijven reizen. Op ret.nl/drukte krijg je meer inzicht in de drukte in het openbaar vervoer, over de hele dag.

Met uitzondering van de dienstverlening via de buurtbussen, blijft de RET een 100% dienstregeling rijden. Wel gelden nog steeds de RIVM-richtlijnen en is het dragen van een mondkapje als je 13 jaar of ouder bent verplicht in de voertuigen. Doe het mondkapje op voor je instapt.

Eerdere doorgevoerde veranderingen

 • Iedereen is welkom in het openbaar vervoer.
 • Reis zoveel mogelijk verspreid over de dag.
 • Vermijd de spits.
 • Alle zitplaatsen in bus, tram en metro zijn beschikbaar. Geef elkaar de ruimte, ook als je moet staan.
 • STOPenGO buslijnen 526, 557 en 574 rijden weer.
 • De buurtbussen op de buslijnen 74, 121, 601, 606 en 607 rijden de reguliere dienstregeling.
 • De Fast Ferry vaart sinds 26 oktober de reguliere winterdienstregeling
 • Sinds 26 oktober zijn de spitsritten op metrolijnen A, D en E vervallen..


Regels m.b.t. het dragen van Mondkapjes

 • Vanaf 1 juni zijn reizigers vanaf 13 jaar verplicht een mondkapje te dragen in de voertuigen en op de Fast Ferry.
 • Reizigers zijn verplicht om ook een mondkapje te dragen op alle perrons, stations en haltes.
 • Reizigers zijn zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van een mondkapje.
 • Reizigers die geen mondkapje dragen in de voertuigen en op de Fast Ferry, riskeren een boete van € 95,-.
 • RET-personeel draagt ook mondkapjes of gezichtsschermen, met uitzondering van bestuurders en chauffeurs omwille van de verkeersveiligheid.
 • Op diverse metrostations van de RET kunnen reizigers mondkapjes en gels aanschaffen bij winkels en automaten.
   

Iedereen, zowel RET-personeel als reizigers, kan reizigers aanspreken op de verantwoordelijkheid om een mondkapje te dragen in een voertuig. Treffen boa's van de RET een reiziger in een voertuig of op de Fast Ferry aan zonder mondkapje? Vanaf 21 juli is de RET overgestapt op duidelijke en consequente handhaving: reizigers zijn verplicht een mondkapje te dragen in de voertuigen en op de Fast Ferry. Doen ze dit niet, dan volgt een boete. 


Dienstregeling
De RET blijft een 100% dienstregeling rijden. Vermijdt drukte en reis indien mogelijk buiten de spits. Plan vooraf altijd je reis via de website, 9292.nl en de RET Real Time App.

 • De Fast Ferry vaart vanaf 26 oktober 2020 de reguliere winterdienst.
 • De buurtbussen 602, 603 en 604 rijden niet.
 • De extra spitsritten op metrolijn A, B, C, D en E rijden niet.
 • De BOB-bus en weekendmetro rijden niet.
 • Na 1 juli zijn er op verschillende lijnen werkzaamheden. Plan altijd je reis vooraf.
 • Vanaf vrijdag 13 november 2020 rijden de tramlijnen 4, 7, 8, 20, 23 en 25 een lagere frequentie.


Reizigers kunnen hun reis plannen via de RET Real Time App of  de RET Reisplanner. De RET blijft de bezetting de komende tijd zorgvuldig monitoren. Net zoals in de afgelopen weken kan dat ook in de toekomst leiden tot kleine aanpassingen in de dienstregeling.

Scholieren
Na de zomervakantie mogen scholieren en studenten ook weer gebruik maken van het openbaar vervoer. Met onderwijsorganisaties wordt er gewerkt aan de spreiding van lestijden om extra drukte in het openbaar vervoer te voorkomen.

Goed om te weten

 • Sinds 1 augustus kun je in alle trams contactloos een kaartje kopen met je pinpas of creditcard.
 • In de bus is het nog niet mogelijk om een kaartje te kopen. Zorg voor voldoende saldo of koop je vervoerbewijs met de RET RET Barcode App.
 • De voertuigen en contactpunten worden vaker schoongemaakt.
 • Op de grootste metrostations zijn looproutes aangegeven. Houd afstand tot medereizigers.


Bekijk de veelgestelde vragen met betrekking tot de corona maatregelen.

Aanvullende reisregels

De RET blijft een 100% dienstregeling rijden. In het OV gelden nog steeds de volgende regels:

Houd voldoende afstand in het voertuig.

Het dragen van een mondkapje is verplicht vanaf 13 jaar.

De deuren openen automatisch.

Laat reizigers eerst uitstappen, stap dan zelf in.

Koop je kaartje via de RET Barcode App.

Houd 2 treden afstand op de roltrap.

Maximaal 2 personen in de lift.

Verspreid je over het perron.

Pak een deelfiets/deelscooter als dit kan.

Veelgestelde vragen

 • Gaat de RET mondkapjes verkopen?

  Winkeliers op RET-stations verkopen mondkapjes. Daarnaast komen er 10 automaten, waar je zelf mondkapjes en gels kunt kopen. Deze automaten komen op de volgende metrostations: 

  1. Metrostation Beurs
  2. Metrostation Capelsebrug
  3. Metrostation Kralingse Zoom
  4. Metrostation Maashaven
  5. Metrostation Rotterdam Centraal
  6. Metrostation Schiedam Centrum
  7. Metrostation Slinge 
  8. Metrostation Spijkenisse Centrum
  9. Metrostation Wilhelminaplein
  10. Metrostation Zuidplein  
 • Draagt RET-personeel verplicht een mondkapje?

  Als RET-medewerkers zich in de voertuigen tussen reizigers bevinden, dan dragen zij een mondkapje of gelaatsscherm. Bestuurders en chauffeurs dragen omwille van de verkeersveiligheid geen mondkapjes op het moment dat zij het voertuig besturen.
   

 • Hoe wordt omgegaan met reizigers die bewust geen mondkapje dragen?

  Iedereen, zowel RET-personeel als reizigers, kan reizigers aanspreken op de verantwoordelijkheid om een mondkapje te dragen in een voertuig. Treffen boa's van de RET een reiziger aan zonder mondkapje? Vanaf 21 juli is de RET overgestapt op duidelijke en consequente handhaving: reizigers zijn verplicht een mondkapje te dragen in de voertuigen. Doen ze dit niet, dan volgt een boete. 

 • Kan ik mijn jaarabonnement stopzetten?

  Je kunt het jaarabonnement opzeggen, maar niet tijdelijk stopzetten. Je jaarabonnement kun je opzeggen bij een RET Servicepunt of door te bellen naar de klantenservice. Kosteloos opzeggen kan in de periode tussen het afsluiten van het abonnement en twee dagen nadat het jaarabonnement is ingegaan. Wil je na deze periode het jaarabonnement stopzetten? Dat kan. Houd er wel rekening mee dat je 5 euro administratiekosten betaalt, zelf via een Oplaadautomaat het reisproduct verwijdert van je OV-chipkaart en dat er een opzegtermijn van maximaal 1 maand geldt.  

  Alle voorwaarden vind je hier: 

 • Maakt de RET extra schoon?

  De voertuigen en de contactpunten in de voertuigen worden vaker schoongemaakt, ook tijdens de spits. Je kunt de schoonmakers tegenkomen in de voertuigen.
   

 • Wanneer moet je een mondkapje dragen?

  Alle reizigers vanaf 13 jaar zijn verplicht een mondkapje te dragen in bus, tram, metro en op de Fast Ferry, op halten en stations en andere bij het openbaar vervoer behorende voorzieningen zoals tunnels, trappen en liften. Ook op de servicepunten van de RET moet u een mondkapje te dragen. 

 • Wat voor mondkapje moet ik dragen?

  Een mondkapje dat de neus en mond bedekt. Het kapje moet goed aansluiten op je huid. Een sjaal of zakdoek omknopen, is dus onvoldoende. 

 • Mag ik eten of drinken in het voertuig?

  Nuttig eten en drinken zoveel als mogelijk buiten de stationsomgeving en voertuigen. Als je toch een hap of slok wilt nemen in de voertuigen, zet het mondkapje of faceshield zo snel mogelijk weer op nadat je een hap of een slok genomen hebt.