Gratis OV voor AOW-gerechtigden, 65-plussers en inwoners met een laag inkomen

Ouderen in een aantal gemeentes in het gebied waar de RET rijdt, hebben recht op een Vrij Reizen abonnement waarmee gratis gebruik gemaakt kan worden van het openbaar vervoer van de RET. Via de buttons hieronder kunt u zien welke regeling voor welke Rotterdamse regio van toepassing is.

 

 

Hulp nodig? Kom langs bij een RET Servicepunt

De RET Servicepunten zijn gevestigd in station Rotterdam Centraal, metrostation Beurs, metrostation Zuidplein en metrostation Spijkenisse Centrum. De openingstijden vindt u hier. Of neem contact op met de RET Klantenservice.

Persoonlijke OV-chipkaart

Voor het Vrij Reizen abonnement heeft u een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Dit is een OV-chipkaart met uw foto erop. Heeft u nog geen persoonlijke OV-chipkaart, dan kunt u deze aanvragen. Heeft u meerdere persoonlijke kaarten? Het abonnement kan maar op één OV-chipkaart worden gezet. Check eerst de geldigheidsdatum van uw kaart.

Vraag uw OV-chipkaart aan

Het vervoersgebied

Het Vrij Reizen abonnement is geldig in de regio Rotterdam in bus, tram en metro van de RET.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen. Vrij Reizen is niet geldig:  

 • Op metrolijn E tussen station Berkel Westpolder en Den Haag Centraal;
 • In de BOB-bus (nachtbus);
 • Op de Fast Ferry.

Wanneer te gebruiken?

Het Vrij Reizen abonnement is geldig van maandag t/m vrijdag vanaf 09.00 uur. In het weekend en op feestdagen is het de hele dag geldig.

Veel gestelde vragen

 • Hoe werkt gratis openbaar vervoer voor 65-plussers?

  De gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Barendrecht bieden 65-plussers een gratis OV-abonnement aan. In de gemeente Schiedam krijgen inwoners met een laag inkomen een gratis OV-abonnement. Met deze abonnementen kun je vrij reizen op alle RET-lijnen voor bus, tram en metro.

  Van jouw gemeente krijg je, een aantal weken voordat je vrij reizen begint, een brief over het vrij-reizenabonnement.

  Er zijn per gemeente verschillen in het moment waarop je mag beginnen met vrij reizen.

  Word je 65 jaar en woon je in Capelle aan den IJssel, dan kun je meteen vrij reizen. In Rotterdam of Barendrecht werkt het iets anders. Daar mag je vrij reizen als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt (= 65 jaar + 9 maanden). In dit overzicht staan de ingangsdata van het vrij reizen in Rotterdam en Barendrecht nogmaals op een rij:

  - Inwoners geboren voor 01-11-1949 mogen al gratis reizen vanaf hun 65e verjaardag.
  - Ben je geboren tussen 01-11-1949 en 30-09-1950, dan mag je vrij reizen vanaf je 65e verjaardag + 3 maanden
  - Bent je geboren tussen 01-10-1950 en 30-06-1951, dan mag je vrij reizen vanaf 65 jaar + 6 maanden

  Inwoners van Capelle aan den IJssel mogen meteen vanaf hun 65e verjaardag vrij reizen. In die gemeente staat vrij reizen los van de AOW-gerechtigde leeftijd.

  Kijk ook hier voor meer informatie over gratis openbaar vervoer voor 65-plussers.

  Let op:
  Heb je ‘Gratis OV voor 65-plussers’ op jouw kaart staan, dan geldt het gratis reizen op metrolijn E alleen op het deel tussen Rotterdam Centraal – Berkel Westpolder. Daar betaal je niets. Maar van Berkel Westpolder – Den Haag Centraal kun je niet gratis reizen. Zorg daarom dat je voor vertrek voldoende saldo op je OV-chipkaart heeft geladen (of dat er ‘Automatisch Opladen’ op je kaart staat). Zo kun je rustig in de metro blijven zitten. Voor het deel waar je geen gratis abonnement voor hebt, wordt dan automatisch saldo afgeschreven. Vergeet je niet altijd in te checken aan het begin van je reis en uit te checken als je er bent?

 • Er is nog geen antwoord op deze vraag.
 • Hoe werkt het 65+-tarief bij reizen op saldo?

  Om met de 65+-korting te reizen heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Het kortingstarief voor reizen op saldo gaat vanzelf op je 65e verjaardag in. Dit gaat automatisch doordat je geboortedatum geregistreerd staat op jouw OV-chipkaart. Je krijgt 34% korting, zowel op het basis- als op het kilometertarief. Om gebruik te kunnen maken van het Vrij Reizen abonnement verwijzen wij naar de betreffende regio opgenomen in de buttons boven aan deze pagina.

 • Er is nog geen antwoord op deze vraag.
 • Hoe werkt automatisch opladen?

  Met automatisch opladen heb je altijd genoeg saldo op je persoonlijke OV-chipkaart. Zodra het saldo op je kaart lager is dan nul euro, wordt er automatisch een vast bedrag (10, 20 of 50 euro) opgeladen via je bankrekening. Van te voren stel je zelf in vanaf welke rekening en voor welk bedrag. Op deze manier heb je altijd voldoende saldo om te reizen.

  Automatisch opladen is alleen mogelijk op een persoonlijke OV-chipkaart, dus niet op een anonieme of wegwerpkaart. Het automatisch opladen wordt geregeld door de Klantenservice OV-chipkaart.

   

  Heb je vragen over automatisch opladen, neem dan contact met hen op via telefoonnummer 0900-0980 (gebruikelijke belkosten) of via www.OV-chipkaart.nl .

  Maak je al gebruik van automatisch opladen maar wil je het bedrag of het rekeningnummer veranderen, of het automatisch opladen stoppen? Regel dit dan direct via internet met je 'Mijn OV-chipkaart'-account. Je kunt ook het formulier 'Wijziging Automatisch Opladen' gebruiken die je hier kunt vinden.