Gratis OV voor 65-plussers en inwoners met een laag inkomen

De gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Barendrecht bieden 65-plussers in 2017 gratis OV aan. De gemeente Schiedam biedt gratis OV aan inwoners met een laag inkomen. Daarmee kunt u vrij reizen op alle RET-lijnen voor bus, tram en metro, behalve op Metrolijn E vanaf Berkel Westpolder tot Den Haag Centraal en de BOB-bus.

Wordt u 65 jaar en woont u in Capelle aan den IJssel, of bereikt u de AOW gerechtigde leeftijd en woont u in Rotterdam of Barendrecht (65 + 9 maanden voor Rotterdam en Barendrecht *), dan krijgt u een aantal weken van tevoren een brief van de gemeente over het gratis OV.

* De gemeenten Rotterdam en Barendrecht hebben gekozen om de ingangsdatum van het vrij reizen gelijk te laten lopen met de AOW gerechtigde leeftijd. Dit betekent dat voor het jaar 2017 het vrij reizen mogelijk is vanaf de leeftijd van 65 jaar + 9 maanden voor de inwoners van Rotterdam en Barendrecht. (Voor de inwoners die in de periode 1 januari 2015 t/m 30 september 2015 65 jaar zijn geworden, geldt dat de AOW, en ook het vrij reizen ingaan op de leeftijd van 65 jaar + 3 maanden en voor inwoners die in de periode 1 oktober 2015 t/m 30 juni 2016 65 jaar zijn geworden, gaat het vrij reizen in op de leeftijd van 65 jaar + 6 maanden.)

Voor de inwoners van Capelle aan den IJssel blijft de 65e verjaardag de eerste dag waarop van het vrij reizen gebruik gemaakt kan worden. 

Woont u in Capelle aan den IJssel, dan kunt u langskomen bij een van de RET Servicepunten. Een medewerker van de RET plaatst dan het Vrij Reizen abonnement op uw persoonlijke OV-chipkaart. Neem daarvoor alstublieft de toegestuurde brief en uw OV-chipkaart mee naar een Servicepunt.

Bekijk hier de productvoorwaarden en hier de veel gestelde vragen voor de bewoners uit Capelle aan den IJssel.

Bewoners uit Rotterdam en Barendrecht kunnen gebruik maken van de zelfservice. Dan regelt u uw abonnement zelf. Dit kan snel en gemakkelijk bij een OV-chipkaart automaat in een winkel dichtbij huis. Regelt u uw abonnement toch liever via het loket, dan kan dat natuurlijk ook.

Bekijk hier de veel gestelde vragen voor de inwoners uit Barendrecht.
Bekijk hier de productvoorwaarden voor de inwoners uit Rotterdam.
Bekijk hier de productvoorwaarden voor de inwoners uit Barendrecht.

Inwoners uit Rozenburg ontvangen ook een gratis Connexxion abonnement. Dit abonnement is geldig op de Connexxion bussen in Voorne - Putten. De afgelopen jaren was het gratis Connexxion abonnement op te halen in de stadswinkel Rozenburg. Het abonnement voor 2016 tot en met 2018 zal door de gemeente Rotterdam per post worden verzonden.
Wilt u meer informatie over Connexxion, kijk dan hier.

Inwoners van Schiedam

Inwoners van Schiedam met een laag inkomen kunnen een gratis OV-abonnement op hun OV-chipkaart laten zetten bij een RET Servicepunt of de RET Servicewinkel indien ze van de gemeente een speciaal afhaalbewijs hebben ontvangen. Tegen inlevering van dit afhaalbewijs plaatst een medewerker het abonnement op de kaart. 

Bekijk hier de veelgestelde vragen voor inwoners met een laag inkomen uit Schiedam.
Bekijk hier de productvoorwaarden voor de inwoners uit Schiedam.

Inwoners van Ridderkerk

Inwoners van Ridderkerk van de AOW-gerechtigde leeftijd met een laag inkomen kunnen een gratis OV-abonnement op hun OV-chipkaart laten zetten bij een RET Servicepunt of de RET Servicewinkel indien ze van de gemeente een speciaal afhaalbewijs hebben ontvangen. Tegen inlevering van dit afhaalbewijs plaatst een medewerker het abonnement op de kaart. 

Bekijk hier de veelgestelde vragen voor inwoners met een laag inkomen uit Ridderkerk.
Bekijk hier de productvoorwaarden voor de inwoners uit Ridderkerk.

Hulp nodig? Kom langs bij een RET Servicepunt

De RET Servicepunten zijn gevestigd in station Rotterdam Centraal, metrostation Beurs, metrostation Zuidplein en in de Servicewinkel van de RET aan de Laan op Zuid 2 in Rotterdam (bij metrostation Wilhelminaplein).
De openingstijden vind je hier.

Persoonlijke OV-chipkaart

Voor het Vrij Reizen abonnement, heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Dit is een OV-chipkaart met jouw foto erop. Heb je nog geen persoonlijke OV-chipkaart, dan kun je deze aanvragen. Heb je meerdere persoonlijke kaarten? Het abonnement kan maar op één OV-chipkaart worden gezet. Check eerst de geldigheidsdatum van jouw kaart.

Vraag je OV-chipkaart aan

Het vervoersgebied

Het gratis openbaar vervoer is geldig in de regio Rotterdam in bus, tram en metro van de RET.

Uitzonderingen

Er zijn uitzonderingen. Gratis reizen is niet toegestaan: 

 • op metrolijn E tussen station Berkel Westpolder en Den Haag Centraal;
 • in de BOB-bus (nachtbus);
 • op de Fast Ferry.

Wanneer te gebruiken?

Je mag met jouw OV-chipkaart met een abonnement voor gratis reizen van maandag t/m vrijdag vanaf 09.00 uur reizen. In het weekend en op feestdagen mag dit de hele dag.

Veel gestelde vragen

 • Hoe werkt gratis openbaar vervoer voor 65-plussers?

  De gemeenten Rotterdam, Capelle aan den IJssel en Barendrecht bieden 65-plussers een gratis OV-abonnement aan. In de gemeente Schiedam krijgen inwoners met een laag inkomen een gratis OV-abonnement. Met deze abonnementen kun je vrij reizen op alle RET-lijnen voor bus, tram en metro.

  Van jouw gemeente krijg je, een aantal weken voordat je vrij reizen begint, een brief over het vrij-reizenabonnement.

  Er zijn per gemeente verschillen in het moment waarop je mag beginnen met vrij reizen.

  Word je 65 jaar en woont je in Capelle aan den IJssel, dan kun je meteen vrij reizen. In Rotterdam of Barendrecht werkt het iets anders. Daar mag je vrij reizen als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt (= 65 jaar + 9 maanden). Viel of valt jouw 65e verjaardag in de periode 1 oktober 2015 t/m 30 juni 2016, dan gaat het vrij reizen voor jou dus in 2016 in. In dit overzicht staan de ingangsdata van het vrij reizen in Rotterdam en Barendrecht nogmaals op een rij:

  - Inwoners geboren voor 01-11-1949 mogen al gratis reizen vanaf hun 65e verjaardag.
  - Ben je geboren tussen 01-11-1949 en 30-09-1950, dan mag je vrij reizen vanaf je 65e verjaardag + 3 maanden
  - Bent je geboren tussen 01-10-1950 en 30-06-1951, dan mag je vrij reizen vanaf 65 jaar + 6 maanden

  Inwoners van Capelle aan den IJssel mogen meteen vanaf hun 65e verjaardag vrij reizen. In die gemeente staat vrij reizen los van de AOW-gerechtigde leeftijd.

  Kijk ook hier voor meer informatie over gratis openbaar vervoer voor 65-plussers.

  Let op:
  Heb je ‘Gratis OV voor 65-plussers’ op jouw kaart staan, dan geldt het gratis reizen op metrolijn E alleen op het deel tussen Rotterdam Centraal – Berkel Westpolder. Daar betaal je niets. Maar van Berkel Westpolder – Den Haag Centraal kun je niet gratis reizen. Zorg daarom dat je voor vertrek voldoende saldo op je OV-chipkaart heeft geladen (of dat er ‘Automatisch Opladen’ op je kaart staat). Zo kun je rustig in de metro blijven zitten. Voor het deel waar je geen gratis abonnement voor hebt, wordt dan automatisch saldo afgeschreven. Vergeet je niet altijd in te checken aan het begin van je reis en uit te checken als je er bent?

 • Mag ik als 65-plusser er ook in 2016 gratis blijven reizen?

  Het gratis OV voor ouderen is in 2017 geldig voor inwoners van de gemeenten Rotterdam, Barendrecht en Capelle a/d IJssel:
  • Voor mensen die wonen en ingeschreven zijn in de gemeente Rotterdam en Barendrecht geldt dat ze minimaal 65 jaar en 9 maanden oud moeten zijn. Indien hun geboortedatum voor 01-10-1950 valt, geldt 65 jaar en 3 maanden.
  • Voor mensen die wonen en ingeschreven zijn in de gemeente Capelle a/d IJssel geldt dat ze 65 jaar of ouder moeten zijn.

  Heb je in 2016 het gratis reizen al reeds geactiveerd? Dan kun je ook in 2017 wederom gratis reizen, je hoeft hiervoor niets te doen.

  Kijk hier voor meer informatie.

 • Hoe werkt het 65+-tarief bij reizen op saldo?

  Om met de 65+-korting te reizen heb je een persoonlijke OV-chipkaart nodig. Het kortingstarief voor reizen op saldo gaat vanzelf op je 65e verjaardag in. Dit gaat automatisch doordat je geboortedatum geregistreerd staat op jouw OV-chipkaart. Je krijgt 34% korting, zowel op het basis- als op het kilometertarief.

  Wil je een ander product met 65+-korting op je OV-chipkaart zetten, zoals een abonnement? Dan kun je terecht bij onze Verkoop- & oplaadautomaten in alle metrostations, of bij een Oplaad- & ophaalautomaat bij jou in de buurt.

  Bekijk hier waar je het dichtstbijzijnde automaat kunt vinden.

 • Hoe werkt het gratis OV voor minima in Schiedam?

  Meer informatie over dit onderwerp vind je in een apart bestand over onze productvoorwaarden op dit gebied. Je kunt het openen door hier te klikken.

 • Hoe werkt automatisch opladen?

  Met automatisch opladen heb je altijd genoeg saldo op je persoonlijke OV-chipkaart. Zodra het saldo op je kaart lager is dan nul euro, wordt er automatisch een vast bedrag (10, 20 of 50 euro) opgeladen via je bankrekening. Van te voren stel je zelf in vanaf welke rekening en voor welk bedrag. Op deze manier heb je altijd voldoende saldo om te reizen.

  Automatisch opladen is alleen mogelijk op een persoonlijke OV-chipkaart, dus niet op een anonieme of wegwerpkaart. Het automatisch opladen wordt geregeld door de Klantenservice OV-chipkaart.

   

  Heb je vragen over automatisch opladen, neem dan contact met hen op via telefoonnummer 0900-0980 (50 eurocent per gesprek) of via www.OV-chipkaart.nl .

  Maak je al gebruik van automatisch opladen maar wil je het bedrag of het rekeningnummer veranderen, of het automatisch opladen stoppen? Regel dit dan direct via internet met je 'Mijn OV-chipkaart'-account. Je kunt ook het formulier 'Wijziging Automatisch Opladen' gebruiken die je hier kunt vinden.